Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedini sačuvan
Povratak na članak

Kako je mač ratnika iz doba opsade Troje završio u rijeci Savi

Moguće je da ga je netko tamo namjerno ritualno odbacio i žrtvovao ili je slučajno izgubljen pri nekom prelasku vojnika, kaže dr. sc. Daria Ložnjak Dizdar

Komentari 5

VE
vedran
13:40 26.01.2023.

Homerova Troja jest u Hrvatskoj,to je grad Motovun,a poveznica između Slavonije i Istre je jako poznata Vučedolska kultura koja se proteže velikim prostorom Balkana,zauzima i Istru.Ta je kultura imala grčki megaron,meandar i puno toga što je iznjedrilo kasniji Homerov svijet,Troadu u Istri,te Ahejski savez u Dalmaciji,Bosni i Hercegovini Hercegovini,te Crnoj Gori..Pročitajte puno više o tome u mojim knjigama ; Naša Troja,Kalisto,Motovunska magla, Mitologija jadranskog prostora,te Homerov svijet na Jadranu.

VL
VE
vedran
10:02 26.01.2023.

Dakako da su nekadašnji Panonci bili u u Homera poznati kao Peonci,a tekst Ilijade kazuje da su oni pješačili do Troje koja je u Motovunu 12 dana,na Hisarliku nema Troje,a i ne bi mogli preko mora.Vrlo jednostavno.

VL
ZA
Zagreb2711
08:44 26.01.2023.

U hrvatskoj mjesto Bosiljevo ima nekoliko nalazista .Katakombe itd, samo treba kopati ,Nisu tamo bili samo Frankopani

VL
Avatar nekakav
nekakav
07:33 26.01.2023.

saznali smo da je i posavina dio sjeverne hrvatske... varaždin je gornja hrvatska podravina... uskoro će i slavonija biti pojam više neke lokalne zajednice, ne regije. hrvatska se dijeli na sjevernu, zagreb i južnu. bez ikakvih pridjeva, atributa, dodataka tipa slavonska, dalmatinska/primorska. kako puno saznaš iz benigne vijesti... ne znam zašto se ne krene raditi mit da je troja u biti bila na prostoru hrvatske. naći par kamena, ovaj mač, priču posložiti, eto mamca za turiste.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.