Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDNOSTI I BOLJKE
Povratak na članak

Kako je koronasezona razotkrila sve manjkavosti masovnog turizma: Evo u čemu je budućnost

Masovni turizam bit će ubuduće za one s manje novca. Takvih će nakon koronakrize biti najviše, ali Hrvatska ima predispozicije za bolje od toga i mogla bi nuditi luksuz odmora bez gužvi

Komentari 33

Avatar Illyricum40
Illyricum40
11:49 08.09.2020.

manjkavosti su u turizmu s bogatasima koji ne placaju nicakod. em more zagadjuju ispustajuci otpad cruisera, jahti, ladja, vapora i ostalih brodova, em ulaze u teritorijalne vode mukte, em ne placaju usluge, em misle uzivati u prirodnim lipotama mukte. otkud nekome pravo ulaziti u terirotijalne vode neke drzave slobodno kakvi su slucaji ovdi? ajde vi pokusajte uci u terirorijalne vode Italije, Slovenije, Engleske, Danske, Rusljevije ili Merike ili autom proci neciju granicu slobodno. apropo masovnog turizma, nj je manje u vrime plandemije fear porna kakvi je slucaj s laznim virusom. ali oni placaju necakod. i opet je pitanje cijeg i kojeg masonvnog turizma. Germanski turisti su najbolji i oni uvik placaju. Slavenski kakvi su Ceski i Slovenski ne placaju. Serpski i Bosanski ne placaju. to su muktis-turisti: oni dolaze da bi zagadjivali i na mukte litovali uzivajuci u sacuvanoj prirodi naseg mora i zemlje, ali placati ne misle. takvi nam ne tribaju. turisti su oni koji placaju, a ne ovi muktisi i zagadjivaci.

VL
Avatar Illyricum40
Illyricum40
12:13 08.09.2020.

placaju li cruiseri i jahte ulazak u Ilirske teritorijalne vode Dalmacije, od Skadra do Umaga? pa ne placaju. ja nikad nisan cuja da cruiseri placaju ulazak a siguran sam da jahtasi aktera i kantatora to ne cine. to triba naplacivat. a znan da izbacuju otpad, urin, izmet i ostalo smece u nase more. to je zagadjivanje mora. a sve je na muktis, i ulazak u Ilirsko i zagadjivanje Ilirskog. kakvu dakle korist mi ka narod imamo od nj zagadjivanja? nikakvu no samo stetu. oni ne placaju nocenja, ne kupuju nicakod, dok pravi turisti placaju. ocemo li mi prodati koju tricariju nekome tko je dosa s jahte ili cruisera u butigu je nebitno. triba brodove naplacivati. brodovi su muktisi ka oni lazni turisti slovenski, ceski, serpski i bosanski koji ne placaju nicakod no se koriste svime mukte i prirodu zagadjuju. nima nitko pravo dolaziti na litovanje ako ne misli placati.

VL
Avatar NasaPosla
NasaPosla
11:24 08.09.2020.

Negativnosti vezane za masovni turizam, iznesene u članku, su istinite, ali imam dojam da mali čovik ima veće šanse nešto zaraditi od ovakvog turizma, nego od elitnog. U elitnom turizmu bi smo bili sluge, a vrhnje bi pobralii bogataši.

VL
FA
fajlpz
14:42 08.09.2020.

Ma zamisli uložila 30 t.eura i neka stoji prazno možda se gosti ne znaju koristiti? Glavno da ona zna i koda je uložila u tuđu kuću.

VL
JU
jujo1
18:57 08.09.2020.

Iliricum 40 a vi ne ispustate kanalizaciju u more.Itekako ju ispustate.

VL
Avatar _Darkwood_
_Darkwood_
12:45 08.09.2020.

Tiranija je oblik vladavine utemeljen na samovolji vlasti umjesto na pravnim načelima. Kako u ovoj "korona krizi" možemo testirati je li stožeraška vlast tiranska? Jednostavno. Temeljno načelo za ograničavanje vaših prava jest dokaz da ste ugrozili tuđa prava. Legitimna vlast poštuje to načelo. Tiranska ne. Npr. ako na cesti upravljate hrpom čelika to je direktan dokaz da ugrožavate tuđa prava. Zato vam vlast kroz propise o ograničenju brzine legitimno ograničava slobodu vožnje. Ako policija ili sud utvrde da ste nekoga prebili, opljačkali, silovali ili prevarili, to je dokaz da ste ugrozili tuđa prava. Zato vam vlast legitimno ograničava pravo na slobodu (zatvor) ili imovinu (kazna, naknada štete). No, recimo da Pero iz vaše ulice umire od raka i treba novac za skupe lijekove. Može li sud zaplijeniti vašu imovinu, čak i samo 100 kuna, pod opravdanjem: "briga za Perin život i zdravlje"? Očito ne. Zašto? Zato što nema DOKAZ da ste vi krivi zato što Pero umire. Dakle čak i kad spašava tuđi ŽIVOT, legitimna vlast vam bez dokaza ne može uzeti niti 100 kuna. Pitanje: kad vam stožeraška vlast uzima, ne 100 kuna, nego pravo na rad, kretanje, druženje ili vas prisiljava da se gušite u maskama, uzimajući vam tako slobodu disanja, ima li ona DOKAZ da ste vi zaraženi i da ste time "ugrozili zdravlje" nekoga (članak 16. Ustava)? NE! Samo za pozitivno testirane postoji taj dokaz. Znači, stožeraška vlast vam BEZ dokaza ograničava temeljna prava i slobode. A to je definicija tiranije.

VL
LI
lily
17:35 08.09.2020.

Turizam je svugdje samo popratna djelatnost! A kod nas? Pomamili SE ljudi na brzu i laganu zaradu. E, malo morgen! Finili su Mare bali...Dogodine motiku i lopatu u ruke, pa zasukaj rukave...

VL
DU
Deleted user
12:08 08.09.2020.

Elitni turizam - može se to razvijati i ex ovo, dakle po uzoru na Crnu Goru se stranim investitorima prodaju cijeli terenski kompleksi (u njihovom slučaju ex vojne baze JRM) i onda oni tamo naprave luksuzna naselja, vile, hoteli, marine i dr. Ali ne - naši bi si radije odsjekli nešto nego dozvolili da strani investitori naprave takve resort-e duž naše obale, a i država im ne bi izašla ususret nego bi bili predmetom ucjena lokalnih vlasti oko planova, infrastrukture i dr. Ovako imate slučaj npr. Hvara, koji glasi kao neko pod muß jahtaško odredište u HR, da je sve u gradu otužno, od lokalnih trgovina živežnim namirnicama, da nema uređenog transporta po otoku za jahtaše koji bi nešto razgledali i kopnom itd. itd.

VL
AN
antiekstremist
11:33 08.09.2020.

Elitne destinacije zahtjevaju i "elitne investicije". Takvih je poprilično u HR u zadnjih 10 g. ali mi nikada nećemo biti elitna destinacija u više od 1/3 kapaciteta. Pa toliko je apartmana izgrađeno u zadnjih 20 g. u malih iznajmljivača da je to jednostavno neizbježna bucućnost.

VL
Avatar EtTore
EtTore
13:13 08.09.2020.

Kad pocinje SEZONA?

VL
ST
Stipan
18:50 08.09.2020.

U Hrvatskoj ne vidim luksuz ! Jedino cijene a sve ostalo jadno i žalosno što se nudi!

VL
GE
Gensoman1000
12:41 08.09.2020.

Vrijeme je da maknemo neoluditsku zabranu na hidraulicni frakturiranje i da busimo i u jadranu. Od turizma zive samo banana drzave nama treba industrija sa viskoko placenim radnim mjestima.

VL
Avatar YUKA1962
YUKA1962
13:44 08.09.2020.

Mi masovni turizam propagiramo od Nezavisnosti RH. Pokušavalo se i pokušava se (mikro rezultati), ali mislim da mi još nismo "zreli" za takav vid turizma!?

VL
SU
Superhero
11:21 08.09.2020.

Imao sam srecu da zivim 20 godina u Londonu i 10 godina u Milanu (gdje jos zivim) tako da sam imao mogucnost da dosta putujem po svijetu.. nazalost, tko ljeti ide u Sardiniju i inace elitna mjesta Italije, Spanjolske ili Francuske nece nikad doci u Hrvatsku .. ne toliko radi razlike u ljepotama (tu nema da sta zavidimo), nego zato sto jednostavno kod nas mentalitet i usluga nisu ni blizu, a da ne govorim o kvalitetu restorana, hotela itd. Probajte otici u Mykonos na vikend a onda otidjite na Hvar: more i plaze na stranu, Mykonos je 3 kategorije iznad sto se tice barova, klubova, hotela i naravno kosta 3x vise.. sto se tice restorana nije ni Mykonos nesto posebno ali eto. dok ne promijenimo mentalitet, bit cemo destinacija za Europsku radnu snagu i kojeg milijardera koji dodje jahtom i to je to.. elitna destinacija nikad nismo ni bili niti cemo biti. Ali mogli bi, to sigurno da

VL
Avatar Knez_Pavle
Knez_Pavle
12:52 08.09.2020.

Ako svet ne iskoreni Covid-19, turistički prihodi od stranaca će biti još manji sledeće godine nego ove. Mnogo firmi i poslova je opstalo zbog raznih vidova državne pomoći, poput furlough schemes itd. Kada u mnogim zemljama istekne rok tim merama, povećaće se siromaštvo, pa onda i porezi onima koji još uvek imaju posao. Pri tome, turistička putovanja su čisti diskrecioni trošak, koji se prvi kreše u besparici. Rešenje? Nema ga. Ko je dovoljno finansijski jak, preguraće, a ostalima ključ u bravu do boljih vremena.

VL
BR
brdo13
12:40 08.09.2020.

Koje pametovanje, bla bla bla i to sad kad se pokazalo da od ove sezone nema nista. Da sutra pocne sezona, sve bi se vratio na isto. Turizam je ovu drzavu totalno i bespovratno upropastio od mentaliteta pa do ekonomije. U prvi plan je stavio one koji zele zaradjivati na lak nacin a takvi nemaju kreativnosti. Sve sto valja je pobjeglo vani prodavajuci svoju kreativnost drugima. S druge strane ocito tako vise nece ici jer ovaj turizam odlazi u povijest a nas ceka ekonomsko zacelje u magarecoj klupi.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.