Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preslagivanje snaga

Kako je Karamarko izgubio policiju i sigurnosne službe

drago lovrić
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
24.03.2016.
u 17:32

Ako je Drago Lovrić predsjedničin kandidat za šefa UVNS-a, ona bi zauzvrat mogla supotpisati za Daniela Markića, Oreškovićeva kandidata za ravnatelja SOA-e

Nakon dolaska na vlast, HDZ-u je strategijski bilo važno preuzeti nadzor nad cjelokupnim obavještajno-sigurnosnim sustavom. U teškim pregovorima s Mostom na kraju je Domoljubna koalicija bila prisiljena obećati Mostu da će imati primat u postavljanju ravnatelja SOA-e te ministra policije. U HDZ-u su smatrali da će taj “gubitak” mjesta ravnatelja glavne tajne službe nadoknaditi na drugim dijelovima hrvatskog obavještajnog sustava. A planirana je smjena svih vodećih ljudi tih službi i institucija koji su postavljani u vrijeme Vlade Zorana Milanovića.

Propali plan 

Prvobitni je plan bilo osnivanje, na razini Vlade, svojevrsnog ureda za domovinsku sigurnost, središnjeg tijela u koje bi se slijevali svi podaci, ali i ovlasti drugih dijelova obavještajno-sigurnosnog sustava Republike Hrvatske. No pokazalo se da će se na tu novost trebati pričekati pa je tako HDZ u startu izgubio planiranu “alternativu”. Morao se okrenuti preostalim službama. Ti “alternativni” centri moći u obavještajno-sigurnosnoj zajednici su Ured vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS), koji obavlja poslove koji predsjednici RH i premijeru omogućavaju nadzor nad radom sigurnosno-obavještajnih agencija i tijela.

Kada je izbila afera zbog smjene ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića, predsjednica je razriješila i Ivicu Panenića, predstojnika UVNS-a, što govori da je i ta pozicija ključna. Kako u međuvremenu, osim izvješća SOA-e, na mjerodavnom odboru u Saboru nije prošlo ni izvješće UVNS-a, jasno je da vladajući ciljaju i tu poziciju. Nije prošlo ni izvješće Vojne tajne službe, VSOA-e, što donekle iznenađuje s obzirom na to da se zadnja smjena ravnatelja VSOA-e zbila u lipnju 2015. godine. Premijer Milanović i ministar obrane Ante Kotromanović krenuli su razriješiti ravnatelja, generala Zdravka Klanca, a predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nije radila probleme i supotpisala je to razrješenje.

Među ostalim, i zbog toga što je za smjenu lobirao i tadašnji načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Drago Lovrić koji je de facto kod predsjednice imao privilegiran status. U medijima se navodilo da su Klanca smijenili zbog skandala s odlaskom iz vojske pilota akrogrupe “Krila Oluje”, no pričalo se i o nesnošljivosti  između VSOA-e i Glavnog stožera. Na čelo VSOA-e došao je general Ivan Kinder, s pozicije šefa vojnog kabineta predsjednice, kojega je ona tu naslijedila od Ive Josipovića.

Moguće da se sada planira i smjena Kindera. Iduće strateško mjesto na koje su računali u HDZ-u jest preuzimanje kontrole nad Policijskim USKOK-om (PNUSKOK). U stranci su odavno smatrali i tretirali PNUSKOK kao “carstvo zla” optužujući bivšeg SDP-ova ministra policije Ranka Ostojića da je, navodno, sa te pozicije provodio zloporabe i nadzirao političke protivnike, HDZ, ali i Most. Ostao je još i Operativno-tehnički centar za nadzor telekomunikacija (OTC), koji je ključan jer je jedini ovlašten za legalno prisluškivanje i izlistavanje podataka i razgovora.

Sve državne službe i institucije, naravno uz nalog suda, naručuju takve usluge od OTC-a. Ukratko, u teoriji, tko nadzire OTC, nadzire sve druge. I u toku je sa svime. Ravnateljica je mlada Irena Peharda, koja je završila američki West Point, a dugo je bila na rodiljskom. Čini se da ona ne odgovara HDZ-u iz njima znanih razloga pa je izvjesno da je u planu i njezina smjena. Unatoč prvobitnom planu, HDZ zasad ne može postaviti svog kandidata u SOA-u, kao ni u UVNS, a ministar policije Vlaho Orepić proveo je pravu “diverziju” jer je objavio natječaj za mjesto šefa PNUSKOK-a koji će trajati mjesecima.

Istraga o MiG-ovima 

U političkim kuloarima nagađa se da postoji mogućnost da premijer i predsjednica potpuno zaobiđu Tomislava Karamarka pri imenovanju šefa SOA-e i UVNS-a. Premda se navodi da je bivši načelnik Glavnog stožera OSRH Lovrić Oreškovićev kandidat, navodno bi mogao biti predsjedničin pa bi ona, zauzvrat, supotpisala za Oreškovićeva kandidata za ravnatelja SOA-e Daniela Markića. Teoretski to jest moguća operacija, no tako bi se otvorilo prostor za konflikt predsjednice s Karamarkom, što je možda prevelika cijena. No to su još sve nagađanja kojima kontrira jaki angažman predsjednice koja očito podupire istragu o skandalu s remontom MiG-ova 21, a za propast remonta HDZ odgovornim drži upravo – Lovrića!•

>> Orešković za šefa UVNS-a predložio generala Lovrića, HDZ protiv

Komentara 93

ZG
zorbas.grk
20:00 24.03.2016.

bezvezni nagađajući osvrt

Avatar Bruno
Bruno
20:03 24.03.2016.

Karamarko sve dobiva dobit ce i ovo! Korak po korak dalje, nije nesreetni Orepic nikakav protivniK.

PA
Pajdo
20:59 24.03.2016.

Ovi crveni jos nisu odustali svojim lazima .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije