Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
26.04.2014. u 12:00

U općoj nemaštovitosti SDP-a i HDZ-a postignut je, 
barem virtualno, nacionalni konsenzus

Umjesto poreznog rasterećenja i antirecesijskih stimulansa, vlast je posegnula za uvođenjem novih poreznih nameta građanima i posrnulom gospodarstvu. Aktualna vlada nema dovoljno političke volje i snage, a ni znanja i sposobnosti da povuče nužne poteze. Umjesto antirecesijske politike, Vlada je vodila prorecesijsku politiku. Mi vidimo veliki prostor za ulaganja u više područja. Ulagat ćemo u gradnju novih energetskih objekata, rekonstrukciju i gradnju nizinske željezničke pruge (Krk) Rijeka – Zagreb, nove kapacitete Luke Rijeka, modernizaciju željezničkih kolodvora X i Vb, te projekte navodnjavanja poljoprivrednih površina. Također, planiramo jačanje ulaganja u osposobljavanje lučkih kapaciteta i transportne infrastrukture”.

Netko tko je nazočio prošlotjednom gospodarskom kongresu najveće oporbene stranke mogao bi pomisliti kako je ovaj citat izvadak iz govora HDZ-ova gospodarskog eksperta Ivana Domagoja Miloševića, no bio bi u krivu.

Upravo suprotno, ovaj citat izvadak je iz Plana 21, predizbornog programa vladajuće Kukuriku koalicije, a kako su u njemu navedene praktički iste teze i projekti kao i u gospodarskom planu koji je sastavio oporbeni prvak, logično se zapitati nije li inspiraciju za svoj dokument Milošević tražio i prelistavajući internetske stranice ljutih političkih protivnika.

U načelu nema u tome ništa krivo. Neke od najvećih svjetskih kompanija nastale su kopiranjem i unapređivanjem tuđih ideja i proizvoda, no u slučaju Miloševića ipak bode u oči činjenica da proteklih godinu i pol dana nije štedio prilike da kritizira strategiju aktualne vlade.

Još sredinom prošle godine, na novinarsko pitanje kako ocjenjuje Vladin plan investicija u javnom sektoru, počeo se histerično smijati do te mjere da ih je zamolio da ponove pitanje, a tek koji mjesec kasnije pompozno je Plan 21 proglasio ‘mrtvim’. Pa ako je jedan plan mrtav, logično je napraviti novi. Pod uvjetom da nije isti.

U svojoj prezentaciji HDZ-ova plana gospodarskog oporavka zemlje Milošević je tako detaljno opisao dvadesetak velikih infrastrukturnih projekata, jednako tako detaljno već opisanih u Planu 21 i drugim strategijama vladajućih. Dapače, da bude gore, veći dio tih projekata već je u visokoj fazi realizacije – poput povećanja kapaciteta luka u Rijeci, Splitu, Pločama i Zadru ili željezničkog koridora X – ili u javnom optjecaju već desetljećima. Neki, poput kanala Dunav – Sava, sežu u vrijeme Marije Terezije – stanoviti inženjer Nagy napravio je nacrt kanala još 1840. Začudo, Milošević ipak nije najavio kako će izgraditi novi terminal Zračne luke Zagreb.

Dakako, činjenica da su projekti stari ili već dugo vremena u razvoju ne znači nužno da su loši, neisplativi ili nepotrebni, no nakon što je Milošević prepisao Plan 21, valja se zapitati što to, u ekonomskom smislu, kao alternativu građanima ima ponuditi HDZ? Inzistirajući na istim projektima ispada da je strategija te stranke raditi isto što i SDP, ali bolje – uzdajući se u pučku logiku kako od ovoga trenutnog lošije ionako ne može.

I to je legitiman pristup, no jako sumnjiv argument, barem svakome tko koji put baci pogled na izvještaje USKOK-a tijekom posljednjih godina koji vrve slučajevima vezanim za velike investicijske projekte HDZ-ove vlade iz vremena Ive Sanadera. Uostalom, i te 2011. – posljednje godine kad je HDZ bio na vlasti – investicije u Hrvatskoj pale su 25 posto, a strana ulaganja pala su na razinu iz poratne 1996.

Slučajno ili ne, tadašnji potpredsjednik Vlade za investicije bio je upravo Domagoj Ivan Milošević, a usprkos takvom investicijskom skoru u puna dva kvartala – što Milošević danas voli naglasiti – ostvaren je gospodarski rast. Netko bi temeljem tog mogao zaključiti da javne investicije ipak nisu preduvjet gospodarskog rasta, no čemu onda Plan 21, bilo originalni, bilo onaj Miloševićev?

Na to pitanje odgovora nema ni u SDP-u ni u HDZ-u, vjerojatno zato što bolje ideje ni jedni ni drugi nemaju. U toj općoj nemaštovitosti dviju velikih stranaka tako je, barem virtualno, postignut često prizivani nacionalni konsenzus. Kamo će ta velika jalova koalicija Hrvatsku odvesti, teško je predvidjeti, no činjenica da im ideje nisu originalne nipošto ne znači da neće biti i vrlo skupe.

>> Karamarko: HDZ će iskorijeniti nezaposlenost i siromaštvo

>> Ovoj vladi više ni MMF 
ne može pomoći, a nema vremena ni za vladu stručnjaka

Komentara 9

UR
uragan
12:34 26.04.2014.

Partijski portparoli neće vam poći za rukom narod prevaiti, možete ga zbunjivai ali ećete prevariti. Projekcije koje najavljuje HDZ on će i provesti a ti partijski portparol upitaj zašto to nije činila partija tebi draga partija očito. Gdje sukritike za obmanu prijevaru birača od strane partije, gdje portparolu.

UR
uragan
12:40 26.04.2014.

Mladi skojevče upitaj zašto KUKURIKU to nije i provela, ako je ideja bila dora zašto ih ne pitaš zašto su nas prevarili, jedno obećali a radili drugo

AN
ANM
12:47 26.04.2014.

Jaki neki novinar ! Zar mu ne pada na pamet pisati o Kumu i kumama? O ekonomskoj situaciji u zemlji? Srpskobritanskim špijunima ? Diverziji sa migovima?... Šta se boji otkaza? Ili odradjuje neku "uslugu"?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije