Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Kako je EU uz pomoć junaka zaplijenila 1000 kilograma droge i uhitila 345 kriminalaca?

Zajedno za sigurniju EU
Foto: Promo
09.05.2019.
u 13:34

Zajedno za sigurniju EU

Trgovina drogom na području Europske unije ostvaruje godišnji prihod od 24 milijarde kuna, što je čini najvećim nezakonitim tržištem u Europi. Njezin je utjecaj podmukao – kanabis, kokain i heroin uvlače se među europska tržišta i zajednice, a dobit od takve trgovine potpomaže aktivnosti velikih kriminalnih skupina.

U srpnju 2017. godine više od 400 policijskih službenika iz Italije, Španjolske i Njemačke izvršilo je 33 uhićenja pri čemu je zaplijenjeno 1000 kilograma droge, nekretnina i automobila u vrijednosti od pet milijuna eura. Njima su tada od velike pomoći bili i Europol, europska policijska agencija koja pruža pomoć državama članica u borbi protiv terorizma, kibernetičkog i organiziranog kriminala te Eurojust, Ured EU za pravosudnu suradnju, čiji je zadatak poticanje i poboljšavanje koordinacije istražitelja i tužitelja među raznim državama članicama.

Krijumčarena i luksuzna roba bila je u vlasništvu izuzetno opasne i dobro prikrivene zločinačke mreže organiziranog kriminala. Naime, jedan se distributer automobila sa sjedištem u Njemačkoj istodobno bavio pranjem novca te distribucijom kokaina i hašiša u Španjolsku i Italiju. Nakon što je otkrivena ova prekogranična zločinačka veza, državne su vlasti zatražile pomoć Europske unije. Uz njezinu pomoć, Italija, Španjolska i Njemačka zajedničkim su snagama otklonile tu opće prijetnju sigurnosti. Međutim, od iznimnog su značenja pritom bili i pojedinci, koji možda sami i ne bi mogli učiniti puno, no udruženi su itekako značili mnogo.

Talijanski pukovnik Giuseppe Furciniti jedan je od njih. On sa svojim timom vodi istrage nad raznim organiziranim zločinačkim skupinama, a između 2015. i 2017. godine sudjelovao je u vođenju opće europske istrage nad organiziranom kriminalnom mrežom koja se bavila trgovinom drogom i pranjem novca u Španjolskoj, Italiji i Njemačkoj. Upravo je njegova jedinica u suradnji sa španjolskom i njemačkom policijom uhvatila osumnjičenike te zaplijenila vrijednu robu. Talijanima je od velike pomoći pri razotkrivanju mreže kriminala bila Španjolska. Juan D. iz tamošnje Civilne straže naš je idući heroj. U srpnju 2017. je zajedno sa svojim kolegama pomagao talijanskim, ali i njemačkim kolegama, što je pridonijelo bržoj i učinkovitijoj reakciji. Potpredsjednik Eurojusta Filippo Spiezia te je godine, pak, posjetio Španjolsku i Italiju gdje je s predstavnicima vlasti osmislio strategiju operacija uhićenja i privođenja, a Borja Pator iz Eurpola policijskim je službenicima iz raznih zemalja bio podrška u istrazi. Nadalje, Olaf Fischer, načelnik odjela kriminalističke policije za borbu protiv organiziranog kriminala u Njemačkoj, zajedno sa svojim timom proveo je raciju te zaplijenio nekretnine i automobile u vrijednosti od oko pet milijuna eura. Trgovina drogom jedan je od aspekata kriminalnih radnji današnjih organiziranih kriminalnih skupina, a dobit od prodaje ide nauštrb europskih socijalnih vrijednosti i gospodarskog napretka. Europska je unija zato 2017. godine osnovala čak 128 zajedničkih istraživačkih timova. Bila je to posebno velika i značajna operacija, koja je, zahvaljujući suradnji EU i njezinih članica, rezultirala "padom" 345 članova organiziranih zločinačkih skupina.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije