Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČUDO U KOLUMBIJI

Kako je četvero djece 40 dana preživjelo u džungli: 'Nitko nije imao ozbiljne ozljede'

Foto: Ministarstvo obrane Kolumbije
1/3
10.06.2023.
u 10:15

Vijest o njihovom pronalasku ubrzo je odjeknula svijetom jer su brojni mediji pratili potragu kolumbijskih hitnih službi, nakon pada zrakoplova 1. svibnja u kojem su tri osobe izgubile život

Oko 17 sati ovoga petka, za vrijeme iscrpne potrage u netaknutoj džungli Amazone, iz radija vojske glasno se čulo: ''Ovo je čudo, ovo je čudo!'' - znak da je četvero djece, za kojima se tragalo čak 40 dana, napokon i pronađen živo. - Ovo je sreća za cijelu zemlju! Njihov primjer preživljavanja ostat će zavijek zapamćen u povijesti - poručio je kolumbijski predsjednik Gustavo Petro nakon što su djeca napokon bila i pronađena. 

Vijest o njihovom pronalasku ubrzo je odjeknula svijetom jer su brojni mediji pratili potragu kolumbijskih hitnih službi, nakon pada zrakoplova 1. svibnja u kojem su tri osobe izgubile život. Među njima je bio i pilot, ali i majka djece u dobi 13, 9 i 4 godine, i jednog djeteta od 11 mjeseci. Dva tjedna nakon pada zrakoplova, pronađena je olupina Cessne 206 koja se srušila u provinciji Caquetá, 175 km od grada San Jose de Guaviare. No djece nije bilo nigdje. 

Vjeruje se kako su djeca preživjela jer su jela hranu koju im je potražni tim bacao proteklih tjedana iz helikoptera, no smatra se kako je presudnu ulogu imala i činjenica što su dijelom autohtone zajednice Huitoto. Iako su svi bili pothranjeni, ni na jednom djetetu nisu pronađene teže ozljede, a čak je i najmlađi svoj prvi rođendan dočekao u prašumi, prenosi The Guardian.

>> VIDEO Čudo u Kolumbiji: Nestala djeca pronađena pet tjedana nakon pada zrakoplova

- Ovo je netaknuta šuma, gusta je i opasna. Morali su koristiti znanje koje su naučili kako bi preživjeli - mišljenja je i John Moreno, predsjednik autohtone zajednice iz okolnog mjesta Vaupes, za što smatra da je zaslužna njihova i njihova baka. Tim je u jednom trenutku odlučio i snimiti glas njihove bake na jeziku Huitoto i pustiti ga iz helikoptera kako bi se djeca zaustavila. 

POVEZANI ČLANCI:

Dva tjedna nakon što je otkrivena olupina zrakoplova, 500-tinjak metara od mjesta nesreće potražni tim pronašao je otiske, ostatke voća te korištene pelene, što im je bio znak da su djeca doista još i živa. Uskoro je bio sastavljen i tim od 150 vojnica i 200 volontera iz lokalnih zajednica, kao i 10 belgijskih ovčara koji su tražili djecu, a u jednom trenutku jedan je ovčar imena Wilson nestao te se i dalje traga za njime. Ovoga petka, želje cijele nacije ostvarile su se kada je grupa od 10 vojnika i osam volontera pronašla svježe otiske stopala koji su ih, uz pomoć potražnog psa, doveli do djece koja su se nalazila na čistini. 

Još se 18. svibnja vjerovalo kako su djeca pronađena kada je kolumbijski predsjednik objavio vijest na Twitteru da su živa, no to se na kraju ispostavilo kao informacija koja nije mogla biti provjerena. - Prašuma ih je spasila. Oni su djeca prašume, i sada su djeca Kolumbije - kazao je predsjednik Petro ovoga petka nakon njihovog pronalaska. 

>> VIDEO Spasioci traže djecu u Kolumbiji koja su nestala više od dva tjedna nakon pada zrakoplova

Komentara 4

Avatar Zgubider..
Zgubider..
10:50 10.06.2023.

"...Kako je četvero djece 40 dana preživjelo u gustoj džungli..."___Nije to nikakvo čudo, to su djeca indigenog naroda koji žive u toj i s tom okolinom. Da su to bila djeca iz Europe, USA ili Japana, koji cijeli dan vise na Tik-Toku, ne bi preživjeli dva tjedna...

Avatar votum
votum
13:08 10.06.2023.

-18.05.2023. u 08:08 .... ista "vijest" "Čudo u Kolumbiji: Četvero djece pronađeno više od dva tjedna nakon pada zrakoplova"

ST
Startrack
12:09 10.06.2023.

Ta djece iz Europe, bar one sjeverozapadne, USA, bar ona bjela i kosooka, te Japana kad odrastu ce Pravit auta i rakete na mjesec a ovi nece Pravit puno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije