Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umro otac Penthousea

Kako je Bob Guccione nokautirao konobara koji je blejao u hostese

Guccione
Foto: AFP
1/5
21.10.2010.
u 20:50

Sjećanje našeg novinara: Kako je u Malinskoj na Krku trebala nastati meka svjetskog jet-seta, a Haludovo postati Las Vegas komunizma - ali nije išlo

U mjestu Plano u Texasu umro je u 79. godini utemeljitelj erotske revije Penthouse Bob Guccione, obznanila je njegova obitelj. Guccione je dugo i teško bolovao, a uzanj je bila njegova žena April Dawn Warren i dvoje djece.

Guccione je imao golemi stan na krovu zgrade u Manhattanu. Odatle i ime magazinu. U New Yorku se rodio 17. prosinca 1930.
Magazin Penthouse Guccione je utemeljio 1969. godine. i postala je glavnim konkurentom erotskom magazinu Playboy Hugha Hefnera utemeljenom 1953. godine.

Obje revije su objavljivale slike obnaženih žena, s time što je Penthouse uvijek bio malo pikantniji.

Tih godina, poslije revolucije mladih i oslobađanja od konzervativnih naslijeđa, lluksuzni magazini u boji su, osim golih djevojaka, čitateljima nudile i dobre članke, istraživačko novinarstvo. Srednja klasa, intelektualci, odnosno novi građanski sloj čitao ih je.

Zahvaljujući velikim zaradama Guccione je mogao pokrenuti i druge revije kao što je znanstveni časopis Omni - prvi je broj izašao 1978., a posljednji 1995. - Forum, Variations i Penthouse Letters.

Neki mu potezi nisu bili najsretniji. Guccione je 1977. godine bio producent filma “ Ja, Kaligula” , redatelja Tinta Brassa, koji je karijeru popočinjao erotskim filmovima. Glumile su bili velike zvijezde: Malcolm McDowell, Peter O' Toole, John Gielgud, Helen Mirren... a scenarij je napisao književnik Gore Vidal. Film je nailazio na cenzure, rezanja i prekrajanja.
Guccione je svojim utjecajem na završnu inačicu film toliko izmijenio da su ga se odrekli i redatelj Brass i pisac Vidal.

Velik udarac Guccioneovu carstvu dao je puritanizam u vrijeme vladavine američkog predsjednika Ronalda Reagana. Tih osamdesetih godina počeo je
propadati dotadašnji milijarder Guccione.

Ali prije toga, sedamdesetih godina, tadašnja je Jugoslavija postajala zanimljiva za strana ulaganja. Tzv. srednji sloj je postajao bogatiji, imao je i politički izraz u Hrvatskom proljeću. Nastajale su i privatne firme, poduzeća g. g. (od "grupa građana" - op. ur.). Guccione je svoj Penthouse klub otvorio i u hotelu Haludovo u Mlinskoj na otoku Krku. Hotelsko naselje bilo je u vlasništvu riječkog Brodokomerca, tvrtke koja je imala trgovine, hotele itd. Bila je za one godine vrlo napredna i poslovna. Na čelu Brodokomerca su bili menadžeri koji su shvatili kako i gdje se gtreba ulagati.

Zajedno s Guccioneom u Haludovu je u ljeto 1972. godine otvoren Penthouse Adriatic Club. Guccione je uložio 45 milijuna tadašnjih američkih dolara. Amerikancima je bilo zanimljivo čarterskim letovima iz SAD-a doputovati na kockanje u komunističku zemlju. Kao Večernjakov dopisnik iz Rijeke bio sam na lotvaranju Penthouse Adriatic Club kasina u Haludovu. Došao je, dakako, Guccione sa svojim "kućnim ljubimicama" (sliče onima iz Playboya, ali bez ušiju i repića), a s njime i mnogo Amerikanaca. Većina američkih gostiju je bila u onim šerenim havajskim košuljama i bijelim hlačama. Žene su bile elegantnije. Zečice su hodale među gostima i točile goleme količine pića. Jelo je bilo vrhunsko.

Hrvatska je ulazila u svjetski jet set, kako tada nazivalo ekskluzivno društvo bogatih koje je obilazilo poznata mjesta.
I dok je sve izgledalo kao na sličnim čuvenim mjestima dogodilo se ono što mi je reklo da ćemo s džetseterskim ambicija ipak još morati malo počekati da u nas neko mjesto stvarno postane stjecištem one vrste gostiju koji ne pitaju za cijenu. Jedna Amerikanka je u kockarnici izgubila goleme novce. Pri posljednjem pokretanju rouleta ostala je bez novca, ali barem toliko prisebna da od konobara naruči kavu.

Konobar je polako, usput zaustajkujući i napasajući pogled na razgolićenim hostesama, odvukao se prema aparatu za espreso. Ta je njegova odiseja trajala desetak minuta. Žena, koja je u jednom trenutku ostala bez više stotina tisuća dolara, sva je blijeda čekala tu kavu. Guccione je to vidio, prišao konobaru i nokautirao ga.

Komentara 7

OB
-obrisani-
23:21 21.10.2010.

taj gucione je kreten... dobro je da su vratili taj kupleraj u ameriku...

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
02:49 22.10.2010.

Pozitivno je da Haludovo nije postalo Las Vegas. Sve ostalo je manje vazno.

ST
Stole1
22:47 21.10.2010.

Zrakoplovna čarter karta do exYuegoslavije, Krk - 2500 dolara Igra ruleta u ekskluzivnom komunističkom ljetovalištu Haludovo - 100 000 $ Kava - 200 dinara \"Nokautirati\" lijenog ,brkatog i maljavog dalmatinskog konobara - neprocjenjivo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije