Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.04.2016. u 13:15

Naime, lani u ovo vrijeme pozicija Ive Sanadera bile je sve, a samo ne bajna. Sjedio je u Remetincu jer je u studenom 2012. bio nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora u aferi Hypo i Ina -MOL. Presuda mu je u međuvremenu bila neznatno umanjena odlukom Vrhovnog suda, te je bio pravomoćno osuđen na osam i pol godina zatvora.

Joker zovi. Upravo to postala je afera Planinska za Ivu Sanadera jer je zahvaljujući tom postupku bivši premijer, gotovo šest godina nakon uhićenja u Austriji - a tamo se u prosincu 2010. zatekao pokušavajući pobjeći od kandži USKOK-a koji je oko njega stezao obruč zbog sumnje u korupciju epskih razmjera - još uvijek slobodan čovjek. 

Naime, lani u ovo vrijeme pozicija Ive Sanadera bile je sve, a samo ne bajna. Sjedio je u Remetincu jer je u studenom 2012. bio nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora u aferi Hypo i Ina -MOL. Presuda mu je u međuvremenu bila  neznatno umanjena odlukom Vrhovnog suda, te je bio pravomoćno osuđen na osam i pol godina zatvora.  Istovremeno, u ožujku 2014. bio je nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora u aferi Fimi media, a zajedno s njim, u tom trenutku također, nepravomoćno, bila je osuđena i njegova bivša stranka HDZ zbog izvlačenja novca iz državnih poduzeća te transferiranja tog novca u stranačke crne fondove. Suđenje za Planinsku mu je trajalo i nije mu se nazirao kraj zbog učestalih odgoda, uglavnom zbog Sanaderovih problema sa srcem, tlakom, dijabetesom... 

A očekivalo se da će mu početi i četvrto u nizu suđenje, ono za aferu HEP-DIOKI. Sve to za Sanadera nije bilo previše povoljno i skori izlazak iz Remetinca činio se kao daleka budućnost iako je u tom trenutku čekao rasplet slučaja Hypo i Ina-MOL na Ustavnom sudu te rasplet Fimi medije na Vrhovnom sudu. A onda je bivšeg premijera i bivšeg šefa HDZ-a naglo krenulo. Prvo je u srpnju lani Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu u aferi Hypo i Ina-MOL, odredivši novo suđenje. Sanaderova obrana potom je otišla korak dalje, zatraživši izuzeće suca Ivana Turudića, koji ga je u toj aferi nepravomoćno osudio na 10 godina zatvora. Zahtjev za izuzećem suca Turudića stigao je u trenutku kada je ponovljeno suđenje trebalo početi početkom jeseni, a sukladno uputi Ustavnog suda. No zahtjev za Turudićevim izuzećem, kojem je Vrhovni sud, na koncu udovoljio, stvar je zakomplicirao, jer je spis nakon odluke Vrhovnog suda morao biti dodijeljen drugom raspravnom sucu. I dok se zavrzlama na relaciji Ustavni sud - Vrhovni sud - zagrebački Županijski sud raspetljavala, suđenje za aferu Planinska odgađalo se svako malo jer je prvo problema sa zdravljem imao Sanader, pa je križobolja počela mučiti njegovog suoptuženika Mladena Mlinarevića, pa se Sanaderu ponovo pogoršalo zdravstveno stanje... 

 U međuvremenu, Vrhovni sud je koncem rujna ukinuo i nepravomoćnu presudu u aferi Fimi medija, odredivši novo suđenje, dok je Sanader uz jamčevinu ostao u istražnom zatvoru. Nakon muka po jamčevini, te novog pravnog pripetavanja u trolistu Županijskog, Vrhovnog i Ustavnog suda, početkom prosinca Sanader je na nastavak suđenja za Planinsku, prvi put od travnja 2013., kada mu je to suđenje počelo, u sudnicu ušao kao - slobodan čovjek. I očito ozdravljen jer problema sa zdravljem više nije imao. Ili barem nisu bili takvi da bi se zbog njih odgađalo suđenje za Planinsku. 
To je suđenje, tako ispada, Sanaderu omogućilo ne samo da dočeka za njega povoljne odluke Ustavnog i Vrhovnog suda, već i da se dokopa toliko žuđene slobode. Na kojoj će po svemu sudeći ostati još godinama, jer niti jedan od četiri sudska postupka protiv njega još nisu dovršena. 

Objava nepravomoćne presude u aferi Planinska prošle je srijede iznenada otkazna, jer je sutkinja Jasna Smiljanić odlučila preotvoriti raspravu kako bi provela kombinirano građevinsko - financijsko vještačenje, iako u spisu već postoje tri građevinska i dva financijska vještačenja. Kako za takvo vještačenje treba vremena, teško je očekivati da će se suđenje nastaviti prije kraja godine. Uz to, jedna članica vijeća ide u mirovinu, pa nije nemoguće i da cijelo suđenje počne iznova, što bi izricanje nepravomoćne presude vjerojatno prolongiralo za godinu, a možda i dvije. 

Suđenje za aferu Hypo i Ina-MOL zapelo je u bespućima Vrhovnog suda, koji više od godinu dana odlučuje o zahtjevu obrane Zsolta Tamasa Hernadija, šefa MOL-a, čiji je spis u međuvremenu spojen sa Sanaderovim, da se cijeli ili dio spisa prevede na mađarski. Ako se zahtjevu obrane udovolji i odluka bude donesena do ljeta, za prijevod spisa vjerojatno će trebati barem nekoliko mjeseci. A to znači da bi ponovljeno suđenje moglo početi u najboljem slučaju početkom 2017. 

Ponovljeno suđenje za Fimi mediju možda bi moglo početi na jesen i vjerojatno će se svi dokazi izvoditi iz početka jer se promijenila predsjednica sudskog vijeća. Kada će pak početi suđenje za HEP - DIOKI pitanje je na koje nitko ne može odgovoriti jer to ovisi o Sanaderovim suoptuženicima Ivanu Mravku i Robertu Ježiću, koji imaju ozbiljnih zdravstvenih problema. 

I tako, dok State Department u svom posljednjem izvješću, objavljenom protekli tjedan, kao jedan od najvećih problema u Hrvatskoj ističe korupciju u vlasti, slučaj Sanader još jednom pokazuje svu raskoš (ne)funkcionalnosti hrvatskog pravosuđa. Jer umjesto da je bivši premijer, u više predmeta optužen za korupciju enormnih razmjera, šest godina nakon uhićenja u Austriji, do sada bio pravomoćno suđen ili oslobođen, sudske završnice tih postupka nema.

S izglednim šansama da ih i neće biti još barem nekoliko godina tijekom kojih će Sanader postati još jedan otužni primjer nefunkcionalnosti, neučinkovitosti i kraha pravosuđa na hrvatski način. 

>> Sanader u Londonu na Arbitražnom sudu: Nisam svjedok MOL-a, nego istine. Mita nije bilo

>> Odgođena presuda Ivi Sanaderu i ostalim optuženicima u aferi Planinska

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije