Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekt

Kako igrati loto i zašto je svijet zaluđen nogometom?

loto
11.03.2013.
u 11:28

Kroz radionice i predavanje te mini-izložbu u atraktivnim prostorima Alliance Françaisea, stanovnici i posjetitelji Osijeka, Splita Zadra, Rijeke i Zagreba, na zanimljiv način će se upoznati s matematikom, ali i planetom na kojem živimo.

Kako bi i Hrvatska proslavila svjetsku godinu matematike planeta Zemlje, profesorica s PMF-a, dr. sc. Franka Miriam Brückler, osmislila je projekt koji će za početak posjetiti pet gradova.

Na taj način će Hrvatska biti dio međunarodnog projekta UNESCO-a, a što su prepoznali partneri poput Francuskog instituta, udruge profesor Baltazar te tim ZEZ centra (Znanstveni edukativno-zabavni centar), koji se razvija u Zagrebu.

Kroz radionice i predavanje te mini-izložbu u atraktivnim prostorima Alliance Françaisea, stanovnici i posjetitelji Osijeka, Splita Zadra, Rijeke i Zagreba, na zanimljiv način će se upoznati s matematikom, ali i planetom na kojem živimo. Osijek će imati prilike učiti o povezanosti matematike s problemima i zanimljivostima našega planeta 24. i 25. travnja. U svibnju će projekt posjetiti Split, u kolovozu Zadar, a u rujnu zagrebački Znanstveni piknik.

Znanstvena turneja bi trebala svoju petu etapu imati tijekom listopada u Rijeci, u kojoj će se također govoriti o temama poput \"Snjeguljica i sedam kristalnih sustava\" ili \"Kockanje, nogomet, kriminal i potresi\".

Dr. sc. Brückler će s kolegama kemičarima dr. sc. Vladimir Stilinović, dr. sc. Krešimir Molčanov, te Igorom Huskićem objasniti brojne pojmove i teme iz svakodnevnog života poput izbornih sustava, kako igrati na lotu, a sve kako bi se svim generacijama približila matematiku te pokazala koliko je znanost zabavna i korisna. Posebna gošća tijekom zagrebačkog dijela projekta bit će i prof. Mireille Chaleyat-Maurel sa Sveučilišta Paris-Descartes.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije