Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANAS PADA ODLUKA

Grbin sastavio listu za EU parlament: Jedno ime je iznenađenje, a pogledajte tko je završio na zadnjem mjestu

Zagreb: Predsjednik SDP-a Peđa Grbin obratio se javnosti nakon što je Plenković najavio okvirni datum izbora
Foto: Tomislav Miletic/PIXSEL
1/3
25.03.2024.
u 16:10

Kako neslužbeno doznajemo prva na listi za EU parlament bit će najprepoznatljivija SDP-ova europarlamentarka, potpredsjednica europskih socijaldemokrata i potpredsjednica SDP-a Biljana Borzan

Kako će točno izgledati SDP-ove liste za parlamentarne izbore Predsjedništvo te stranke odlučuje danas u 17 sati, a već sat kasnije liste će potvrditi i Glavni odbor stranke. Osim lista za parlamentarne izbore SDP će danas izglasati i listu za EU parlament koja je prilično zanimljiva i koja je izazvala niz rasprava unutar stranke.

Kako neslužbeno doznajemo prva na listi za EU parlament bit će najprepoznatljivija SDP-ova europarlamentarka, potpredsjednica europskih socijaldemokrata i potpredsjednica SDP-a Biljana Borzan. Druga pozicija pripala je europarlamentarcu i članu stranačkog vodstva Fredu Matiću, a treća europarlamentarki i članici Predsjedništva Romani Jerković. Četvrti je svojevrsno iznenađenje Marko Vešligaj iz Krapinsko-zagorskog SDP-a koji se do sada nije spominjao u križaljkama za EU izbore, a još veće iznenađenje je Dalija Orešković na petoj poziciji koja, ne prođe li u EU parlament, ima siguran mandat u Saboru obzirom da je sa SDP-om dogovorila drugu poziciju u prvoj izbornoj jedinici.

Na šestom mjestu je nezavisni Bojan Glavašević koji je prema ranijim informacijama trebao biti zadnji na listi. Međutim, tu zadnju poziciju, koju vole svi koji računaju na preferencijalne glasove navodno je dobio Tonino Picula, SDP-ov europarlamentarac koji je redovito na listama najutjecajnijih zastupnika u EU parlamentu. 

Picula je jedno već uspio ući u EU parlament uz pomoć preferencijalnih glasova. Bilo je to 2014. godine kada ga je Zoran Milanović, tadašnji lider SDP-a, stavio na nezahvalno peto mjesto na listi. Picula je tada osvojio rekordni broj glasova upravo zahvaljujući sukobu sa Milanovićem, a kako se Milanović ponovno vratio "u igru", ovog puta kao SDP-ov kandidat za premijera s Pantovčaka, bit će zanimljivo vidjeti kako će se stvari ovog puta odigrati. Pogotovo ukoliko su točne glasine da Picula ipak neće biti i zadnji na listi za parlamentarne izbore u prvoj izbornoj jedinici kao pomoć stranci i na izborima za Sabor, a na čemu su "do jučer" u stranci inzistirali.  

Komentara 41

PN
premda_nije
17:13 25.03.2024.

Čine nas je SDP zadužio da ne silazi danima s naslovnica?! Nevjerojatno je koliko drukate za te političke autsajdere!

BE
bendzola
16:33 25.03.2024.

Ja imam diplomu iz Kragujevca. Mogu ja na listu?

LO
Lokislav
17:02 25.03.2024.

"Picula je tada osvojio rekordni broj glasova upravo zahvaljujući sukobu sa Milanovićem" Hm?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije