Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UPOZORAVAJU NA NELOGIČNOST

Kako će izgledati polnoćke? Katolička crkva traži da se promijeni odluka o 25 vjernika na misama

Slavonski Brod: Manje vjernika na jutarnjim adventskim misama
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/2
12.12.2020.
u 09:11

Najangažiraniji u tome je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji se u svome predbožićnom pismu pozvao na francuski primjer

Hoće li za polnoćke u crkvama moći biti više vjernika, pitanje je na koje sada još uvijek nema odgovora. No u Crkvi se, s najviših razina, podgrijava ta tema, odnosno upozorava na nelogičnost odluke o broju od 25 vjernika bez obzira na veličinu crkve. Najangažiraniji u tome je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, koji se u svome predbožićnom pismu pozvao na francuski primjer, gdje je broj vjernika bio ograničen na 30, ali su protiv te odluke ustali francuski biskupi.

– U laičkoj Francuskoj na temelju odluke višeg tijela (u ovom slučaju Državnog vijeća) da bi se zaštitilo vjernike od diskriminacije, određeno je da se u roku od tri dana donesu mjere koje će voditi računa o proporcijama veličine crkve, kao i da se pravila o slobodi prodaje i industrijske proizvodnje primijene i na slobodu bogoštovlja. Sve to navodi na zaključak da je i u nas nužno donijeti propis koji će se temeljiti na sigurnosnoj fizičkoj udaljenosti među vjernicima. Tada se taj kriterij može primjenjivati sukladno veličini određenoga prostora, pri čemu taj isti kriterij, s određenim razumljivim odstupanjima, može biti primjenjiv i u drugim društvenim ozračjima – napisao je kardinal Bozanić.

Crkva je, također, poručila da neće odustati od slavljenja misa s narodom, kao u prvome valu, no da će se prilagoditi uvjetima, što i dosad čini, pridržavajući se propisanih epidemioloških mjera, kao i preporuka vjernicima da misna slavlja prate putem elektroničkih medija. 

 

>> VIDEO Mjere za trgovačke centre i trgovine vrijede do 10. siječnja

Ključne riječi

Komentara 143

TR
Tridvajeda
09:33 12.12.2020.

Ljudi sjetite se obilježiti Božić. Sjetite se što to znači. Zagrlite svoje voljene. Oprostite im ako su vas nečime povrijedili i javite im se. Imajte nade i ne dozvolite da vas netko vrijeđa ako nosite poruku Božića u svom srcu. Budite mirni. Ništa na ovoj Zemlji nije vječno pa ni ova kriza. Nadživit ćemo mi to... Sjetite se obilježiti Božić

AP
ante_pustinjak
10:15 12.12.2020.

u lisinski na massimov koncert prupušteno 25o slušatelja i gledatelja a u katedralu koja je barem 4x veća samo 25 vjernika! pa gdje je tu zdravorazumska logika?

LL
lijepa_li si
10:00 12.12.2020.

čista mržnja prema vjernicima onih koji se pozivaju na vladavinu prava, rodnu ravnopravnost, multikulturalnost, zaštitu sveg i svačeg. veličanstvena je hrvatska.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije