Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KANDIDAT ZA ŠEFA HEP-a

Kako bi se Samodol dogovorio s radnicima o restrukturiranju?

15.01.2007., Zagreb - Ante Samodol, predsjednik Uprave HANFE. Photo: Dalibor Urukalovic/Poslovni dnevnik/PIXSELL
Dalibor Urukalović/PIXSELL
03.04.2017.
u 20:49

Samodolov mogući dolazak na čelo tako jednog važnog sustava kao što je HEP zbog njegovog svadljivog karaktera nije dobra ideja

Vlada Andreja Plenkovića, prema najavama ministra državne imovine Gorana Marića, trebala je prošlog tjedna razriješiti sadašnju upravu HEP-a, koju je postavila Vlada Zorana Milanovića, i imenovati novu upravu toga državnog giganta.

No to se ipak nije dogodilo jer se očito među vladajućima nisu usuglasila imena novih šefova HEP-a. A jedan je od glavnih kandidata za novog predsjednika uprave HEP-a Ante Samodol. Njega, prema dostupnim informacijama, u tu fotelju gura osobno premijer Plenković.

Samodol je već pomalo u javnosti zaboravljeni kadar HDZ-ovih vlada iz doba Ive Sanadera. Za pomoćnika ministra financija bio je imenovan 2005., a kad se osnovala Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) 2006., postao je njezin prvi ravnatelj.

Na toj poziciji ostao je sve do 2011. A dok je bio šef Hanfe, javnost je dobro upoznala Samodolov težak i svadljiv karakter. Najviše medijske pozornosti dobio je njegov sukob s Borislavom Škegrom, koji je javno priznao da ga je Samodol psovao i urlao na njega. Hanfa je, dok ju je vodio Samodol, zabranila rad Škegrinu nekretninskom fondu. Škegro je zbog toga tužio Hanfu, a presuda koja je dala za pravo Škegri donesena je kad je Samodol već otišao iz Hanfe.

No nije to bila jedina štetna odluka koju je Hanfa donijela dok ju je vodio Samodol. Sud je, primjerice, poništio odluku Hanfe koja je zaključila da je Agrokor trebao dati ponudu za preuzimanje Belja, a Ustavni sud donio je rješenje kojim je presuđeno da je licencija društvu InterFinance oduzeta protupravno.

Zbog svi tih “krivih” rješenja državi prijeti isplata milijunskih odšteta. Nakon odlaska iz Hanfe Samodol, po vlastitom priznanju, nije mogao nigdje naći posao pa je osnovao tvrtku za poslovne analize.

No 2013. postaje član uprave Zagrebačkog holdinga gdje se zadržava vrlo kratko pa već 2014. daje ostavku. Još kraće zadržava se u tvrtki Hanza Media u kojoj je nekoliko mjeseci u 2015. bio direktor, odnosno član uprave.

Samodolov mogući dolazak na čelo tako jednog važnog sustava kao što je HEP zbog njegova svadljivog karaktera nije nimalo dobra ideja. U HEP-u su vrlo jaki sindikati i čelni čovjek te tvrtke mora biti u prvom redu sklon dijalogu i kompromisu. Sa Samodolovim temperamentom HEP, koji bi morao proći proces restrukturiranja za moguću inicijalnu ponudu njegovih dionica, mogli bi zadesiti veliki sukobi s radnicima i sindikatima. Stoga je jako čudno kako je i zašto Samodol uopće upao u kombinaciju za čelnog čovjeka HEP-a. 

>>HEP i Ina potpisali ugovor o nabavi plina. Marić najavio smjenu Uprave HEP-a

>>Moody's povećao izglede kretanja ocjene rejtinga HEP-a iz negativnih u stabilne

Komentara 6

AR
aristip
21:52 03.04.2017.

Realno, najbolje bi bilo da HEP vodi stručnjak koji bar 15-20 godina radi u HEP-u i koji zna sve o HEP-u.

Avatar DŠ.....
DŠ.....
22:52 03.04.2017.

Samodol možda jest svadljivac, ali je prijavio Rohatinskoga, Vujčića i kompaniju jer su iz blokirane Credo banke izvukli novce, tj. nakratko ju deblokirali da bi isplatili velike igrače. Istodobno je novac lokalne samouprave ostao zarobljen. HANFA je izdala proipćenje u kojemu je zatražila da HNB vrati novac, a predana je i kaznena prijava DORH-u. Potom je Linić smijenio Samodola, a Bajić zaboravio na prijavu protiv HNB-ovaca.

ZG
zgenije
00:08 04.04.2017.

Svadljiv ! Koji cinizam. Otprilike kao da policajcu koji vas kazni za prebrzu vožnju kažete da je svadljiv obzirom da nije htio uzeti 100 kn za gablec i zaboraviti prekršaj. Nagazio interesne lobije i hrabro poginuo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije