Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izazovi vlade

Kako bi riješila probleme, Vlada mora ojačati slogu u koaliciji

Vlada, sjednica Vlade (1)
Patrik Macek/Pixsell
31.12.2012.
u 10:00

Hoće li predsjednici SDP-a i HNS-a uspjeti Banske dvore spasiti od političkog požara?

Vlada u 2013. godinu ulazi s imperativom zaustavljanja gospodarskog pada, rasta nezaposlenosti, pada realne vrijednosti radničkih plaća i mirovina, hitnog provođenja reformi, posebice u javnim poduzećima... Uspjeh u svakoj od tih “misija” uvelike će ovisiti o stabilnosti Vlade jer (ne)uspjeh svake pa i koalicijske Vlade proporcionalan je razini (ne)suglasja između ključnih koalicijskih partnera. Stoga će Vladi i premijeru Zoranu Milanoviću jedan od najvećih izazova u idućoj godini biti očuvanje  zadovoljavajućih odnosa između SDP-a i HNS-a.

Odlaskom Radimira Čačića iz Vlade, a u prvim mjesecima iduće godine vrlo vjerojatno i s mjesta šefa HNS-a, odnosi dviju najvećih stranaka Kukuriku koalicije bit će nešto opušteniji. Čačić je svojim agresivnim stilom nezadovoljnim esdepeovcima davao “štofa” za napade na njega osobno, ali i na njegovu stranku. A rivalstvo s ministrom financija Slavkom Linićem otežavalo je rad Vlade jer su zbog tih sukoba često jedan drugome iza leđa minirali projekte. Za takav je nezdravi odnos jednako kriv bio i Slavko Linić. Ne može se ne primijetiti da su Čačićevim odlaskom iz Vlade odahnuli i jedni (esdepeovci) i drugi (haenesovci).

Čini se da će Ivan Vrdoljak kao ministar gospodarstva puno kvalitetnije surađivati sa SDP-ovim ministrima iz “ekonomske sfere”, pogotovo s potpredsjednikom Vlade Brankom Grčićem. To bi se moglo pozitivno odraziti i na odnose šefa SDP-a i Vesne Pusić koja je već sada funkcijom prve potpredsjednice Vlade de facto preuzela i ulogu šefice HNS-a. A sve to moglo bi utjecati i na jakost Vlade, što je predispozicija za rješavanje problema. Naravno da se sve to neće dogoditi “po Duhu Svetom” ili samo zato što je otišao Radimir Čačić. Ali stabilnost koalicije je nužda. Lokalni izbori i predizborna kampanja bit će najveći “neprijatelj” stabilnosti Kukuriku koalicije u 2013. godini. Hoće li šefovi SDP-a i HNS-a uspjeti Banske dvore zaštiti od političkog požara?

Komentara 4

MI
mirluk
16:02 31.12.2012.

Odakle pare Linicu, Milanovicu i drugim ministrima da se tako luksuziraju kad ja sa malo manjom platom od njihove ne mogu sastavit kraj sa krajem upravo kao i postovani ministar Jakovina.

DB
dr bal
16:17 31.12.2012.

Dosad ništa dobro nisu napravili za narod osim što su nas osiromašili.Pokazuju ideje kako nas još više osiromašiti.Jadan ovaj narod, loše nam se piše!

DB
dr bal
16:34 31.12.2012.

Ojačati slogu u koaliciji,, to im jedino može sačuvati fotelje još 3 god.Njima če biti još to vrijeme dobro! Svi ministri u kreditima,moraju biti složni , plaća im premala. A narod, ko pita za narod poslije izbora?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije