Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
domet do 2400 km

Kako bi Arrow 3 mogao štititi Njemačku?

ISRAEL-U.S-ARROW-3 BALLISTIC MISSILE INTERCEPTOR-TEST
Israel Ministry of Defense
18.08.2023.
u 12:48

Protubalistički raketni sustav Arrow 3 trebao bi kompletirati njemačku protuzračnu obranu. Kakve su njegove mogućnosti? U ruskoj eksklavi Kalinjingradu postavljene su balističke rakete kratkog dometa tipa Iskander, koje s dometom do 500 kilometara mogu stići do susjednih zemalja – dakle i do dijelova sjeverne i istočne Njemačke.

„Svi se moramo pripremiti za činjenicu da imamo susjeda koji je trenutačno spreman upotrijebiti nasilje da bi ostvario svoje interese", rekao je savezni kancelar Olaf Scholz (SPD) prije nekoliko tjedana u jednoj emisiji javnog servisa ARD. Mislio je pri tome na Rusiju i Vladimira Putina. Svojom agresijom na Ukrajinu ruski predsjednik je pobudio strah od napada i u Njemačkoj i u drugim europskim zemljama.

Na primjer, u ruskoj eksklavi Kalinjingradu postavljene su balističke rakete kratkog dometa tipa Iskander, koje s dometom do 500 kilometara mogu stići do susjednih zemalja – dakle i do dijelova sjeverne i istočne Njemačke. Ruske krstareće rakete mogle bi pogoditi ciljeve skoro svuda u Europi. Pored toga, Rusija ima balističke rakete srednjeg dometa i interkontinentalne rakete s nuklearnim glavama, piše Deutsche Welle.

„Rupa u obrani naše zemlje"

Njemačka vojska (Bundeswehr) danas ima malo toga za suprotstavljanje ovoj potencijalnoj prijetnji. Inspektor ratnog zrakoplovstva general-potpukovnik Ingo Gerhartz čak govori o „rupi u mogućoj obrani naše zemlje". Ako bi Njemačka bila napadnuta raketama dugog dometa, one bi letjele na visini daleko iznad Zemljine atmosfere. „Samo sustav kao što je Arrow 3 (Strijela 3) može odbiti napade takvim projektilima, jer samo ove rakete mogu doseći tu visinu", kaže Gerhartz.

POEVZANI ČLANCI:

Istina, Bundeswehr ima proturaketni obrambeni sustav Patriot, koji se koristi protiv krstarećih raketa i balističkih projektila kratkog dometa. Međutim, on ispaljuje rakete presretače koje imaju domet samo do 60 kilometara u daljinu i do 40 kilometara u visinu. Domet i visina protuzračnog sustava IRIS-T SLM još su manji. Čak i ako se u Ukrajini oklopno vozilo Gepard pokazalo korisnim protiv krstarećih raketa, njegov domet uporabe vrlo je ograničen.

Arrow 3: više, brže i dalje

„S Patriotom se može zaštititi vladina četvrt u Berlinu, a s Arrowom 3 cijeli Berlin-Brandenburg", kaže Gustav Gressel, vojni stručnjak u Europskom vijeću za vanjske odnose (ECFR). On kao prednost hipersoničnog protubalističkog raketnog sustava Arrow 3 navodi bolju manevarsku sposobnost jer su rakete veće, imaju više goriva i dostižu veću maksimalnu brzinu. „To znači da mogu presresti brže, veće i složenije projektile nego s Patriotom", kaže Gressel. Zato je, smatra, to najbolji sustav koji je trenutačno dostupan.

Prema izraelskom proizvođaču, Arrow 3 može gađati rakete presretače na velikim visinama do 100 kilometara i ima domet do 2400 kilometara. Slično Patriotu, i Strijela 3 djeluje u interakciji mobilnog lansirnog uređaja, mobilnog kontrolnog centra i mobilne radarske stanice. Ako radar otkrije neprijateljski projektil, putanja za proturaketnu obranu se izračunava u kontrolnom centru. Kontrolni signali mogu se prenositi odavde čak i nakon polijetanja kako bi se korigirala putanja leta ako je potrebno. Bojeva glava tako je dizajnirana da uništi bojevu glavu neprijateljske rakete udarom.

Međutim, prema statistikama, raketa presretač ima samo 55 posto uspjeha. Dakle, nekoliko raketa uvijek mora biti ispaljeno na metu kako bi se povećala vjerojatnost da će ona biti oborena. Ovo, naravno, povećava napor za obranu u usporedbi s napadačem. Vojni stručnjak Gressel također ističe da bi Arrow 3 imao „poteškoće” u uporabi protiv interkontinentalnih raketa jer one lete brže. Pored toga, sustav može odbiti napade hipersoničnim oružjem samo u ograničenoj mjeri, budući da ga radar Arrowa 3 kasno detektira.

Sustav treba integrirati u obranu NATO-a

Arrow 3 postavlja se na tri lokacije u Njemačkoj: kod Berlina, u Schleswig-Holsteinu i u Bavarskoj. Međutim, ne treba štititi samo njemački teritorij. „Željeli bismo integrirati sustav u protuzračnu obranu NATO-a. Osim toga, Njemačka time podržava sigurnost svojih susjednih zemalja", kaže savezni ministar obrane Boris Pistorius. Njemačka želi dati svoj doprinos razvoju europskog proturaketnog obrambenog sustava Air Shield (Zračni štit) – svojevrsne nevidljive kupole koja bi trebala štititi cijelu Europu.

>> VIDEO Eksplozija u Rusiji: Poginulo najmanje 25 osoba

Ključne riječi

Komentara 1

FR
franjo
13:18 18.08.2023.

Od 45-te do danas su Amerikanci sve ratove izgubili. Lako bi se Nijemci obranili, a možda im nebi ni trebalo da nema Amerike .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije