Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poduzetništvo

Kako bednjanskoga purana staviti na europske jelovnike

'Var \\u0096 29. 09. 2009., Bednja \\u0096 Sve vise mjestana u zadruzi i uzgoju purana vidi izvor svoje egzistencije  PHOTO:  Ljiljana Risek'
''
03.06.2010.
u 17:50

Purice iz bednjanskoga kraja još prije stotinu godina izvozile su se na engleski kraljevski dvor

Kako bednjanskoga purana ponovno staviti na europske jelovnike? Bila je to jedna od tema o kojima je više od stotinu malih i srednjih poduzetnika iz cijele Hrvatske raspravljalo na skupu Hrvatske poduzetničke inicijative u Trakošćanu.

Tim skupom, održanim pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, sudionici su ujedno obilježili Europski tjedan malih i srednjih poduzetnika, a predavači iz visokoškolskih ustanova na predavanjima i okrugom stolu savjetovali su ih o tome kako se umrežiti i otvoriti nova tržišta.

Usto, poduzetnici su podučeni dobroj komunikaciji s klijentima. Govorilo se i o ulozi marketinga, brendiranju proizvoda i srodnim temama. U radu skupa sudjelovalo je i više diplomatskih predstavnika.

Među domaćinima i organizatorima bili su i Općina Bednja, Poljoprivredna zadruga Puran bednjanskoga kraja i Bednjanska udruga mladih.

- Zadruga je skup iskoristila kako bi poduzetnike upoznala s uzgojem, proizvodnjom i mogućnostima plasmana cijenjena mesa bednjanskih purana na domaće i inozemno tržište i njegovim brendiranjem - kazao je općinski načelnik Mirko Bistrović, koji je uime domaćina pozdravio sudionike HPI-ja. - Znajući da su se purice iz našega kraja još prije stotinu godina izvozile na engleski kraljevski dvor, a da se nakon Drugog svjetskog rata širom bivše države i Europe iz Zagorja plasiralo oko 250.000 purana na godinu, poduzetnici smatraju da postoje dobre osnove da se okrenu današnji negativni trendovi, zastoj u plasmanu i prodaji. Poduzetništvo u tom segmentu treba se modernizirati jer ima šanse – s obzirom na blizinu Trakošćana, Zagreba, autoceste Macelj – Zagreb i granice s Europskom unijom – da se bednjanski purani ponovno plasiraju na strana tržišta – rekao je Željko Hojsak, upravitelj Poljoprivredne zadruge.

Mnogo nade u oporavak uzgoja bednjanskog purana vide u tamošnji mještani. Sve bolje su organizirani i željni uspjeha. U posljednjih nekoliko godina mnogo se toga pomijenilo. Sve je više mladih koji svoju poslovnu priliku vide upravo u uzgoju purana, a brojne obitelji prodajom purana krpaju kućni budžet.  

Uzgajivači bednjaskog purana okupljeni oko Poljoprivredne zadruge Puran bednjanskog kraja kontinuirano rade na obradi hrvatskog tržišta kako bi njihov proizvod lakše došao do potrošača. Održan je i okrugli stol o razvitku malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj uoči njezina ulaska u Europsku uniju. O tome su govorili predavači s Ekonomskog i Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta i pojedinih tvrtki, a predavao je i upravitelj PZ-a Hojsak.

Za zadružnu proizvodnju purana sve više interesa pokazuje mladi, koji u pasivnim pograničnim krajevima nemaju mnogo mogućnosti za zapošljavnje. Do zaposlenja se ondje dolazi vrlo teško. Zatvori li se zbog krize neki od pogona u Bednji i okolici, mlađe žene kažu da će se posvetiti zadružnoj proizvodni purana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije