Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPODMIRENE OBVEZE

Kajtazi: Iz vrtića u Kotoribi ispisano 12 romske djece

veljko kajtazi
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
13.11.2019.
u 14:24

Zastupnik navodi i kako su iz njegova ureda pokušali kontaktirati s općinom Kotoriba, ali su oni "prebacivali lopticu na vrtić, čija je ravnateljica, pak, na bolovanju".

Zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi izvijesto je u srijedu da je Dječji vrtić u Kotoribi ispisao 12 romske djece iz vrtića i pozvao sve uključene da se taj problem čim prije riješi, a djeca krenu u vrtić.

Isključivanje romske djece iz vrtića kao mjera integracije, pa i na kratak rok, imat će dugoročne negativne posljedice, upozorio je Kajtazi na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

U Odluci o ispisu koju je 5. studenoga donijelo Upravno vijeće DV Kotoriba, piše da se dijete automatizmom ispisuje ako roditelj ne podmiri svoje obveze dva uzastopna mjeseca, a kao krajnji rok za podmirenje dugovanja navodi se 9. studenoga.

Djeca su ispisana jer Ministratvo znanosti i obrazovanja kasni s plaćanjem, iako u vrtiću znaju da će dobiti sredstva, rekao je Kajtazi.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja od 2009. sufinancira predškolski odgoj,  pa je svim pripadnicima romske manjine osigurano sufinanciranje roditeljskog udjela u ekonomskoj cijeni vrtića.

Time je, uz sufinanciranje ostatka svote iz lokalnih proračuna, omogućeno da dječji vrtić za pripadnike romske manjine bude besplatan, objasnio je zastupnik. 

Ministarstvo uredno podmiruje svije obveze

Djeca su, kazao je, ispisana jer iz vrtića terete roditelje za roditeljski udio koji pokriva Ministarstvo.

Kajtazi kaže kako je od Ministarstva jučer dobio informaciju da oni uredno podmiruju svoje obveze, te da se zahtjev iz rujna obrađuje pa će iznos od 28.800 kuna biti uskoro isplaćen.

Naveo je da Ministarstvo dva puta u pedagoškoj godini uplaćuje sredstva na zahtjev vrtića, a konkretno na račun DV-a Kotoriba od 2015. uplaćeno je gotovo 113 tisuća kuna.

Zastupnik navodi i kako su iz njegova ureda pokušali kontaktirati s općinom Kotoriba, ali su oni "prebacivali lopticu na vrtić, čija je ravnateljica, pak, na bolovanju".

Imamo ovjerenu izjavu ravnateljice da roditelje neće teretiti za roditeljski dio koji pokriva Ministarstvo, a s druge strane imamo odluku o ispisu djece, kaže Kajtazi  i pita - hoće li nakon svega netko odgovarati?

Ključne riječi

Komentara 9

MA
majmudin
14:48 13.11.2019.

nece nitko odgovarati. zasto bi netko odgovarao??? zato sto malim cigicima drzava nije platila vrtic??? dobio je Ragib i Raifa socijalnu pomoc pa mogu platiti ratu vrtica...jbg..nema za rakiju onda..i za kotač..( rulet)

IV
IvoDivo
15:15 13.11.2019.

Manjina u Kotoribi terorizira večinu, i uskoro će manjina postati većina. Zašto dio te manjine ne premjestimu u susjedstvo raznih puhovskih i sličnih simpatizera ove manjine ?

AF
afer
15:11 13.11.2019.

I moju bi djecu ispisali da nisam platio (ja a ne država!!!)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije