Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Glave na vrpu

Kajkavci skupa kreću u borbu za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine

Renesansni
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
13.05.2014.
u 10:00

Na natječaj će se javiti i Pula, Rijeka, Split, Dubrovnik i Osijek, regionalni nastup šansa je sjevera Hrvatske

Već i sam postupak kandidiranja za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine može donijeti napredak u kulturnom, turističkom i gospodarskom smislu - istaknuli su jučer varaždinski dogradonačelnik Vjeran Radelić i šef Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik u Koprivnici.

Tko je ‘unutra’

U “podravsku metropolu” došli su kako bi uspostavili suradnju u projektu koji Varaždinci pripremaju već godinu i pol dana - čitavu kajkavsku regiju aplicirati za prijestolnicu kulture.

Zasad su već “unutra” Čakovec, Prelog, Krapina, Ludbreg, Novi Marof i Varaždinske Toplice. Idući tjedan Ministartsvo kulture trebalo bi raspisati natječaj za hrvatske pretendente, a zasad je poznato kako će u utrku s kajkavcima Pula, Rijeka, Split, Dubrovnik i Osijek. Natječaj je otvoren deset mjeseci, a potom će eksperti iz EU-a odrediti hrvatski grad koji će, uz jedan irski, biti prijestolnicom kulture 2020.

- Imamo li šanse pokraj poznatih jadranskih odredišta? To prije svega ovisi o kvaliteti programa koji ponudimo. Usto, vjerujem da će oni koji odlučuju imati na umu da je potrebno brendirati destinacije na kontinentu, koje nisu toliko razvikane, a mogu mnogo toga ponuditi - kazao je Rojnik.

Devet na jedan

Upravo bi u regionalnom pristupu trebao ležati ključ uspjeha, a pobjeda bi donijela ne samo kratkotrajnu pažnju cijele Europe te 2020. godine, nego i temelje za doista bitan turističko-gospodarski razvoj.

Iskustvo britanskog Liverpoola, primjerice, koji je bio prijestolnica kulture 2008. godine, pokazuje da se na svaki uloženi euro vraća njih devet. U tom kontekstu valja gledati potrebna ulaganja, koja se kreću, kako su rekli Varaždinci, između 20 i 180 milijuna eura.

- Sve nas veže mnogo više od povijesti i zemljopisa. U ovome projektu veže nas zajednički interes - istaknuo je Rojnik.

Dometnuo je da će uskoro proraditi internetska stranica posvećena kandidaturi kajkavske regije za europsku prijestolnicu kulture.

Komentara 5

KU
kumrovčanin
09:31 15.05.2014.

Onda kaj je vrpa?Nisu svi iz podravskih sela...

KU
kumrovčanin
08:10 16.05.2014.

Hvala na objašnjenju. Sad si bu i Bandić mogel tu reč zapisati u svoj rečnik...

KU
kumrovčanin
10:24 14.05.2014.

Poštovani gospon autor , ja sam kajkavka ali ne znam kaj je to VRPA?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije