Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kajkavci skupa kreću u borbu za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine

Na natječaj će se javiti i Pula, Rijeka, Split, Dubrovnik i Osijek, regionalni nastup šansa je sjevera Hrvatske
13. svibnja 2014. u 10:00 5 komentara 674 prikaza
Renesansni
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL

Već i sam postupak kandidiranja za europsku prijestolnicu kulture 2020. godine može donijeti napredak u kulturnom, turističkom i gospodarskom smislu - istaknuli su jučer varaždinski dogradonačelnik Vjeran Radelić i šef Koncertnog ureda Varaždin Raymond Rojnik u Koprivnici.

Tko je ‘unutra’

U “podravsku metropolu” došli su kako bi uspostavili suradnju u projektu koji Varaždinci pripremaju već godinu i pol dana - čitavu kajkavsku regiju aplicirati za prijestolnicu kulture.

Zasad su već “unutra” Čakovec, Prelog, Krapina, Ludbreg, Novi Marof i Varaždinske Toplice. Idući tjedan Ministartsvo kulture trebalo bi raspisati natječaj za hrvatske pretendente, a zasad je poznato kako će u utrku s kajkavcima Pula, Rijeka, Split, Dubrovnik i Osijek. Natječaj je otvoren deset mjeseci, a potom će eksperti iz EU-a odrediti hrvatski grad koji će, uz jedan irski, biti prijestolnicom kulture 2020.

- Imamo li šanse pokraj poznatih jadranskih odredišta? To prije svega ovisi o kvaliteti programa koji ponudimo. Usto, vjerujem da će oni koji odlučuju imati na umu da je potrebno brendirati destinacije na kontinentu, koje nisu toliko razvikane, a mogu mnogo toga ponuditi - kazao je Rojnik.

Devet na jedan

Upravo bi u regionalnom pristupu trebao ležati ključ uspjeha, a pobjeda bi donijela ne samo kratkotrajnu pažnju cijele Europe te 2020. godine, nego i temelje za doista bitan turističko-gospodarski razvoj.

Iskustvo britanskog Liverpoola, primjerice, koji je bio prijestolnica kulture 2008. godine, pokazuje da se na svaki uloženi euro vraća njih devet. U tom kontekstu valja gledati potrebna ulaganja, koja se kreću, kako su rekli Varaždinci, između 20 i 180 milijuna eura.

- Sve nas veže mnogo više od povijesti i zemljopisa. U ovome projektu veže nas zajednički interes - istaknuo je Rojnik.

Dometnuo je da će uskoro proraditi internetska stranica posvećena kandidaturi kajkavske regije za europsku prijestolnicu kulture.

VARANJE GRAĐANA
Pozivaju građane na oprez: Ako primijetite da vam dolaze ovakvi ugovori, javite se policiji
Rovinj: U Grand Park Hotelu održan 8. Susret guvernera i bankara
ZA OSNOVNE I SREDNJE ŠKOLE
HUB otvorio natječaj za programe financijske pismenosti: Nagrade do 10.000 kuna
  • kumrovčanin:

    Onda kaj je vrpa?Nisu svi iz podravskih sela...

  • kumrovčanin:

    Hvala na objašnjenju. Sad si bu i Bandić mogel tu reč zapisati u svoj rečnik...

  • kumrovčanin:

    Poštovani gospon autor , ja sam kajkavka ali ne znam kaj je to VRPA?