Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bliže se izbori

Kajin odlučio da neće biti “štupido”

Damir Kajin portal (1)
Dusko Marusic/PIXSELL
16.05.2013.
u 18:00

Neki su uvjereni da je do razilaženja s Jakovčićem došlo upravo u trenutku kada je Kajin pokazao želju i ambiciju postati istarskim županom.

Izborno pripetavanje između IDS-ovog i SDP-ovog kandidata za istarskog župana Valtera Flega i Damira Kajina javnosti je osobito zanimljivo još od trenutka kada je Kajin, IDS-ov politički veteran istupio iz stranke, okrenuo se SDP-u i posve promijenio retoriku. Nakon dvadeset godina vjernosti IDS-u, Kajin je krenuo stranku nemilo kritizirati. Mnogi mu zamjeraju što tek sada progovara o onome čemu je, prema logici stvari, godinama morao svjedočiti. Kajin IDS-u pripisuje korupciju i posvemašnje pogodovanje članovima stranke na svim razinama. I na posljednjem skupu u Puli, gdje ga je došao podržati i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, Kajin je kazao kako je iz IDS-a otišao jer se njegova stranka nije mogla iznutra mijenjati.

No, neki su uvjereni da je do razilaženja s Jakovčićem došlo upravo u trenutku kada je Kajin pokazao želju i ambiciju postati istarskim županom. Jakovčić, koji je pak javnost zbunjivao svojim najavama da odlazi iz politike, a zapravo planirao ući u Europski parlament, ulogu prvog čovjeka županije namijenio je mladom i uspješnom buzetskom gradonačelniku Valteru Flegi. Otada napetosti ne jenjavaju, a Kajin je ulaskom u utrku za mjesto župana još jednom, baš kao i na primjeru saborske mirovine, čvrsto odlučio da neće biti “štupido”.

Hoće li na kraju takav i ispasti, ovisi o broju glasova koje će 19. svibnja osvojiti, jer kako mu je i Milanović rekao, između želje da postane župan i njezina ostvarenja stoje birači, tu mu nitko drugi ne može pomoći. Unatoč podršci koalicije SDP-HSU-HSLS-SDSS-SDA Kajin će ovu izbornu utrku ipak morati sam istrčati. Ako izgubi, bit će to neuspjeh i Zorana Milanovića. Koliko mu fali da pobijedi pokazuju dosadašnje ankete. Rezultati idu u korist Flegu kao kandidatu IDS-a kojega podržava HNS i Zeleni. Kajin “gleda u leđa” hiperaktivnom Valteru Flegi, čovjeku koji je neumorno prestavljajući svoj izborni program doslovce “preorao” cijelu Istru.

Mladi buzetski gradonačelnik nije opterećen Kajinom i Jakovčićem, odaje im priznanje za sve što su učinili za IDS, no uvjeren je kako je došlo vrijeme za neke nove, stručne i sposobne mlade lavove koji će Istru učiniti još poželjnijim mjestom za život. Ispitivanja pokazuju da ga najvećim dijelom podržavaju mladi, visokoobrazovani ljudi, dok je starija populacija sklonija Kajinu. Kako bilo, da su sada izbori, Flego bi uvjerljivo pretekao Kajina već u prvom krugu uz podršku 40,5 posto birača, Kajina podupire 31,6 posto birača, a Flegina pobjeda u drugom krugu bila bi nupitna. On se, kaže, ne vodi rezultatima anketa.

- Zbilja me ne opterećuju, siguran sam da se u životu, politici i izbornoj kampanji rad uvijek isplati, ali ono što ankete sigurno pokazuju je da građani Istre žele nove ljude – komentira Flego. Na pitanje što veli na jaku podršku mladih ljudi, ističe kako je njemu jednako važan svaki stanovnik i svaki dio Istre. Kajin pak poručuje neka se prestanu falsificirati rezultati anketa. Sve što se radi, zapravo je upereno potiv Milanovića, tvrdi Kajin.

- U tome neće uspjeti, neće Jakovčić preko svojih trbuhozboraca dobiti Istru. Neće Istra biti za nekoga tko je osobno stavio ispred javnog – kaže razljućeni Kajin. Odnos snaga u Istri je za političkog analitičara Davora Gjenera očekivan.

- Kada s jedne strane imate čovjeka s ozbiljnim obrazovanjem, koji ima relevantne rezultate, ozbiljno vodi jedinicu lokalne samouprave i sa druge strane čovjeka bez ozbiljnog obrazovanja koji je obavljao posao referenta u gradskom vodovodu, posve je jasno kakav je ishod – kaže Gjenero napominjući kako je IDS mogao na ovim izborima imati ozbiljnih problema, misleći pritom na smjenu generacija, ljude zasićene njihovom dugogodišnjom vladavinom. Da nije bilo Milanovićevog udara na autonomiju Istre koju vidi kao mikroregiju kojom se upravlja iz Rijeke, IDS bi na ovim izborima imao ozbiljnih problema, veli Gjenero uvjeren kako će poraz SDP na lokalnim razinama biti snažan udarac za tu stranku.

>>\'Molim vas. Nije Kajin Jakovčić pa da napušta SDP\'

>>Jakovčić odgovorio Milanoviću o \"tetki u Milwaukkeju\"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije