Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sve zbog kašnjenja

Kajin: Nezavisni vijećnici moraju prodavati stanove zbog apsurdnih, drakonskih kazni

Damir Kajin,Sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
05.06.2014.
u 12:05

Ne preostaje ništa drugo nego da ministar uprave Arsen Bauk shvati apsurdnost ovog propisa, naglasio je Kajin i zatražio hitnu izmjenu Zakona o financiranju političke aktivnosti i izborne promidžbe

Damir Kajin danas je zatražio hitnu izmjenu Zakona o financiranju političke aktivnosti i izborne promidžbe jer se zbog njega većina nezavisnih lokalnih i županijskih vijećnika kažnjava drakonskim novčanim kaznama koje nisu srazmjerne propustu koji su učinili, ali ni naknadama koje primaju za svoj rad.

- Umjesto da se DORH i pravosuđe bave PR agencijama, pokušajima preuzimanja Mirne ili Purisa, dirigiranim predstečajnim nagodbama, stečajevima ili stjecanjem nekretnina, oni su se bacili na procesuiranje nezavisnih vijećnika koji, zbog nejasnih zakonskih normi, u pravilu kasne s predajom financijskih izvješća – objasnio je Kajin te dodao da je od ukupno 1047 nezavisnih vijećnika u jedinicama područne i lokalne samouprave, njih čak 967 kažnjeno novčanim kaznama između 15 i 60 tisuća kuna. Oni, kaže, primaju naknade do 2000 kuna godišnje, a veliki broj vijećnika se i tih naknada odriče u humanitarne svrhe ili ih ostavljaju u proračunu.

- To su apsurdne i drakonske kazne, ljudi mi se javljaju i govore da moraju prodati stanove kako bi ih platili – tvrdi Kajin koji vjeruje da je u svemu tome "najgore ako postoji skrivena namjera da se nezavisne vijećnike izbriše s političke scene".  

- Ne preostaje ništa drugo nego da ministar uprave Arsen Bauk shvati apsurdnost ovog propisa – naglašava Kajin koji je svjestan da vijećnici trebaju biti kažnjeni ako kasne s predajom izvješća, ali smatra da ta kazna mora biti srazmjerna počinjenom djelu. Na svojoj konferenciji za novinare Damir Kajin je ponovio svoje optužbe da PR agencije izvlače javni novac gradova i općina u Istri te Istarske županije.

- Nije svejedno kada šest, sedam PR agencija harači po Istri i održava, ne hobotnicu, nego meduzu na vlasti – kaže Kajin koji vjeruje da te agencije godišnje u Istri izvuku 10 milijuna kuna javnog novca. Kajin je priliku iskoristio i da poruči da treba mijenjati izborni sustav Hrvatske te uvesti kažnjavanje za one koji ne izađu na izbore.

- Građane treba zakonom obvezati da izlaze na izbore, a ne da 25 posto njih koji izađu, a to su stranačke infrastrukture i zaposleni preko stranka, odlučuju o budućnosti Hrvatske – zaključuje Kajin.

Komentara 1

KO
kontrasvegaisvakoga
14:11 05.06.2014.

znači, pravednik kajin koji iskoristi svoje zakonsko pravu za saborsku mirovinu, opravdavajući taj postupak zakonskom mogućnošću i ne nalazeći u tome što je zapravo loše napisan ništa nemoralno da ga iskoristi u svoju korist...a sad mu smeta ovaj loše napisan zakon...heh..slika i prilika naših političara...licemjeri.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije