Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Kairo: Sukob policije i prosvjednika

31. prosinca 2008. u 18:21 2 prikaza

Tisuće prosvjednika, izvikujući slogane potpore Hamasu i Palestincima u Gazi, sukobile su se u srijedu s interventnom policijom u Kairu, a oporbeno Muslimansko bratstvo tvrdi da je uhićeno nekoliko stotina njegovih pristaša.

- Odveli su njih između 500 i 600. Uhićeni su kada su stigli na prosvjed - rekao je parlamentarni zastupnik te Mohamed El-Beltagui. Snage sigurnosti objavile su da su uhitile između 37 i 50 prosvjednika.

Egipatska policija tukla je prosvjednike nakon što se dio njih, većinom islamista, uspio probiti kroz policijski kordon i priključiti ostalima.

Neki od njih gađali su policiju različitim predmetima oko zgrade Sindikata odvjetnika gdje je, uz obližnji Sindikat novinara, dopušteno održavati prosvjede.

Brojni prosvjednici u rukama su držali Kuran i govorili: "Svi smo mi Hamas" i "Idemo u Gazu". Drugi su tražili otvaranje graničnog prijelaza Rafah i izgovarali parole protiv egipatskog predsjednika Hosnia Mubaraka: "Za koliko si dolara prodao Gazu?" ili "Mubarak, jesi li s nama ili protiv nas?". Mubarak je izložen velikom pritisku zbog toga što je pomagao Izraelu u blokadi Gaze.

Samo kilometar dalje od mjesta prosvjeda održava se sastanak ministara Arapske lige koji pokušavaju iznaći jedinstveno stajalište prema izraelskim napadima na Gazu u kojima je od subote poginulo 385 osoba.

(Hina)

pojavio se i lažni
Goga se obratila javnosti: 'Dogodilo se nešto nemoguće, blokirali su moj račun, ne mogu ništa više'
JUBIZOL
Energetski štedljiva kuća
Veliki vodič - zbog ovih kvalitetnih fasada godišnje možete uštedjeti i do dvije hrvatske plaće