Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bez nadzora

Kada odsluže kaznu, nitko neće pratiti kretanje pedofila

zlostavljanje, pedofilija, nasilje
Ilustracija
27.04.2012.
u 07:30

Zlostavljač neće javljati kamo ide na godišnji, a slobodno može raditi u sportskim klubovima

Premda bi tajni registar pedofila trebao zaživjeti 1. siječnja 2013., kako sad stvari stoje, za razliku od mnogih europskih zemlja, u nas nije predviđen nadzor osuđenih pedofila nakon izlaska na slobodu, niti obveza da se moraju javljati policiji i prijavljivati promjenu adrese. Izrada prijedloga Zakona o pravnim posljedicama osude, kaznenoj evidenciji i rehabilitaciji, kojim će se urediti i baza podataka osuđenih počinitelja seksualnih delikata na štetu djece, u završnoj je fazi, kako je na nedavnom stručnom skupu u MUP-u rekla Gordana Parunov, načelnica Odjela za kaznene evidencije u Ministarstvu pravosuđa.

Registar samo formalnost

Prema prijedlogu zakona, počiniteljima seksualnih delikata nad djecom onemogućilo bi se zapošljavanje u vrtićima, školama, dječjim domovima..., no od nadzora pedofila zasad neće biti ništa. Odvjetnik Lovro Kovačić, koji je bio gost stručnog skupa u MUP-u na kojem su iznesena iskustva iz Francuske te Irske, kaže da im je predočeno da neće biti posebnog registra pedofila, nego će se ujediniti podaci iz kaznene evidencije i podaci o počiniteljima seksualnih delikata na štetu djece.

– Nakon svega što smo napravili, dobit ćemo čistu tablicu o osuđenim počiniteljima seksualnih delikata na štetu djece, čistu formalnost, a policija, kako nam je rečeno, uopće neće biti uključena u nadzor tih osoba ni tijekom, ni nakon početka postupka, ni kada izađu na slobodu. U ovoj fazi nadzor nije predviđen, a ako nema nadzora pedofila, nema smisla ni tajnost. Znači nitko neće nadzirati osuđenog pedofila na način da je obvezan reći gdje radi, živi i kamo ide godišnji odmor, kao što je to praksa u mnogim zemljama – kaže Kovačić, koji je svojedobno istražio praksu u više zemalja prema osuđenima za seksualne delikte nad djecom jer ga je to zanimalo i kao oca i kao pravnika.

– Zasad će se kod zapošljavanja u vrtićima i školama provjeravati je li osoba koja se prijavljuje za posao u registru, ali što je s tisućama sportskih klubova, koji su udruge građana i imaju trenere koji su izvan sustava. Kako ćete natjerati sportski klub da pri zapošljavanju ide provjeravati trenera kojeg je zaposlio na crno? Tko kontrolira ljude u privatnim igraonicama? – pita se Kovačić.

Konvencija Vijeća Europe

Lana Petö Kujundžić, sutkinja za mladež, također je bila gost na stručnom skupu u MUP-u. – Nema poveznice između baze podataka i probacijske službe na način da se službu za probaciju zaduži da obilazi osuđene osobe i provjerava gdje se nalaze. Bilo bi važno da služba za probaciju može naložiti policiji da izađe na teren i provjerava ih. Prijedlog Zakona o kaznenim evidencijama u kojima će biti dio koji se odnosi na osuđene počinitelje seksualnih delikata na štetu djece, kako sad izgleda, zapravo je obična evidencija kako bi se zadovoljila Konvencija Vijeća Europe o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja – kaže Petö Kujundžić.

Komentara 16

BA
BandaZG
08:02 27.04.2012.

Najlakše je donijeti zakon. A tko će ga provoditi? Mogli bi oformiti Agenciju za praćenje pedofila i gubljenje vremena, s jedno tisuća zaposlenika koji premeću papire. Naravno, poduzetni pedofili bi uvijek mogli njihovom podmitljivom službeniku tutnuti 100 eura da ga ne prate ili da ga izbrišu iz registra.

SC
Stari Cinober
08:17 27.04.2012.

Kad bi ljudi znali koliko država ustvari izdvaja za njihovu sigurnost, više bi cijenili one obične policajce na cesti. Iako svi pljuju po njima, samo zahvaljujući njihovom trudu nam je stanje sigurnosti u granicama dozvoljenog. I to za jadnih 4.000,00 kuna plaće.

AL
alapača
07:41 27.04.2012.

i opet nema imena radne grupe za izradu zakona, a tamo treba ići i pitati ih za rupe u zakonu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije