Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrabre žene

Kada je batine dobila jedna naša kolegica, rekle smo: Sada je dosta!

Udruga
Matija Topolovec/PIXSELL
05.07.2012.
u 08:23

U Zagorju djeluju brojne vinogradarske udruge, a za prava žena brinu samo Centri za socijalnu skrb i sudovi

 

Žene žrtve nasilja u Zagorju više nisu prepuštene same sebi ili na milost i nemilost svojih partnera. Naime, od veljače ove godine tri hrabre žene odlučile su pokrenuti Udrugu pod nazivom “Izaberi svoj put”, upravo za one žene, majke, djevojke koje su doživjele i doživljavaju nasilje od svojih životnih partnera. 
Krenule u akciju
- Odluka je pala jedne hladne, zimske nedjelje dok smo pile kavu i na televiziji gledale emisiju o zlostavljanju žena. Ponukane situacijom u našoj sredini odlučile smo krenuti u akciju - priča nam prof. Karmen Šimudvarac u prostoru udruge u Oroslavju. U našoj županiji djeluje veliki broj vinogradarskih, sportskih, udruga koja veliča muški spol, poput one Muži zagorskog srca, a za prava žene brinu tek službeno Centri za socijalnu skrb, sudovi i Obiteljski Centar. Još su bila svježa sjećanja na nemili događaj kada je pretučena jedna njihova prijateljica što je samo još jače ohrabrilo žene da krenu u osnivanje Udruge. Najmlađa žena koja je pokucala na njihova vrata je tek tri godine u braku, a najstarija ima između 50 do 60 godina. - Jedne noći policija je na moja vrata dovela ženu i dvoje djece. Jednu ženu smjestile smo u suradnji s Udrugom BaBe u zagrebačku Sigurnu kuću - kaže prof. Šimudvarac. 
Cilj osnivanje Sigurne kuće
Na suradnju smo pozvale tim stručnjaka, volontera  od liječnika, socijalne radnice i pravnika a podršku smo dobile i od Tajane Broz predsjednice Županijskog odbora za ravnopravnost spolova - priča nam koordinatorica Štefanija Pušelj. 
- Možemo reći da se ipak nešto pokrenulo za zaštitu naših Zagorki koje su godinama u svojim domovima od svojih najbližih bile premlaćivane, zanemarivane i obespravljene. Njihovi partneri drugačije nisu znali, jer su takav obrazac ponašanja preuzeli  iz svojih obitelji, a one nisu imale kamo,  nemaju novaca za neki novi život,  a tu su i djeca. Osim podrške i stručne pomoći ženama žrtvama nasilja, mi ćemo se zalagati  za to da Zagorje dobije Sigurnu kuću. Naša Udruga čak ima nekoliko objekata, samo za realizaciju toga velikog projekta nama treba pomoć i suradnja sa Županijom. Javljamo i na natječaje - kažu žene. 

 

Žene žrtve nasilja u Zagorju više nisu prepuštene same sebi ili na milost i nemilost svojih partnera. Naime, od veljače ove godine tri hrabre žene odlučile su pokrenuti Udrugu pod nazivom “Izaberi svoj put”, upravo za one žene, majke, djevojke koje su doživjele i doživljavaju nasilje od svojih životnih partnera. 

Krenule u akciju

– Odluka je pala jedne hladne, zimske nedjelje dok smo pile kavu i na televiziji gledale emisiju o zlostavljanju žena. Ponukane situacijom u našoj sredini odlučile smo krenuti u akciju – priča nam prof. Karmen Šimudvarac u prostoru udruge u Oroslavju. U našoj županiji djeluje veliki broj vinogradarskih, sportskih i dugih udruga koje veliča muški spol, poput one Muži zagorskog srca, a za prava žene brinu tek službeno Centri za socijalnu skrb, sudovi i Obiteljski centar. Još su bila svježa sjećanja na nemili događaj kada je pretučena jedna njihova prijateljica, što je samo još jače ohrabrilo žene da krenu u osnivanje udruge. Najmlađa žena koja je pokucala na njihova vrata tek je tri godine u braku, a najstarije imaju između 50 i 60 godina. – Jedne noći policija je na moja vrata dovela ženu i dvoje djece. Jednu ženu smjestile smo u suradnji s Udrugom BaBe u zagrebačku Sigurnu kuću – kaže prof. Šimudvarac. 

Cilj osnivanje sigurne kuće

Na suradnju smo pozvale tim stručnjaka, volontera – od liječnika, socijalne radnice i pravnika – a podršku smo dobile i od Tajane Broz, predsjednice Županijskog odbora za ravnopravnost spolova – priča nam koordinatorica Štefanija Pušelj. – Možemo reći da se ipak nešto pokrenulo za zaštitu naših Zagorki koje su godinama u svojim domovima premlaćivali, zanemarivali i obespravljivali njihovi najbliži. Njihovi partneri drukčije nisu znali jer su takav obrazac ponašanja preuzeli  iz svojih obitelji, a one nisu imale kamo. Nemaju novaca za neki novi život,  a tu su i djeca. Osim podrške i stručne pomoći ženama žrtvama nasilja, mi ćemo se zalagati  za to da Zagorje dobije sigurnu kuću. Naša udruga ima čak  nekoliko objekata, samo za realizaciju tog velikog projekta treba nam pomoć i suradnja sa županijom. Javljamo se i na natječaje – kažu žene. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije