Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kad vozim svi kažu \"lijep motor\", kad skinem kacigu \"uau koja cura\"

Dok ne vozi omiljenu apriliju Dorotea je u školi u Bjelovaru ili nastupa diljem Hrvatske kao članica Križevačke djevojačke straže
13. travnja 2012. u 13:00 1 komentara 1322 prikaza
Dorotea Jaki
Pogledajte galeriju 1/3

U gradu u kojem je motociklizam zahvaljujući AMK-u kao višestrukom momčadskom prvaku Hrvatske perjanica muškoga sporta, titule najuzornijih motorista, onih koji poštuju prometna pravila i propise, stalno nose kacigu, obzirni su prema drugima u prometu, drugim riječima voze gotovo bez greške, pripale su ove godine - ženama. No, da ne bi bilo zabune, najuzorniji motorist za sve kategorije jest Stjepan Miklečić, no najmopedist(ica) je Renata Kelek, a najvozač(ica) motora do 125 kubika - Dorotea Jaki.

Bijela elegancija

Upravo je 17-godišnja učenica, buduća upravna referentica, izazvala najviše zanimanja na svečanoj dodjeli nagrada u akciji HAK-a i policije na gradskom trgu.

– Rekli su mi da će biti neka dodjela, ali kad sam proglašena nisam znala što bih rekla, presretna sam - kaže Dorotea, koja je imala od koga upijati moto vještine.

– Djed i otac voze motore, pa i brat, ja sam prvo počela s mopedom pa onda prešla na bratov KTM, a sad mi je tata nabavio apriliju - napominje najuzornija. Točno je htjela da joj motor bude bijele boje, "perlast, atraktivan, jedinstven", pa joj sreći nije bilo kraja što je i kaciga, pripadajuća nagrada najboljima (uz statuicu) iste boje.

– Kaciga je obvezan detalj uvijek u vožnji, najvažniji, a uvijek nastojim da bude neka ženstvena, i prijašnja je bila bijela sa zvjezdicama, a sviđa mi se jako i ova nova bijela, doduše morala sam je zamijeniti jer mi je malo preuska -govori dok drži svoju "ljepoticu" na dva kotača od 125 kubičnih centimetara. Njih dvije odlično se druže, voze se često, a još će učestalije biti s lijepim i suhim vremenom, pravom moto sezonom. Dorotea priznaje da joj mnogi zavide na motoru i svi bi htjeli da ih malo provoza.

– Znam otići do Bjelovara u školu motorom, inače putujem vlakom. Pa kad stignem svi kažu kako je motor lijep, a kad skinem kacigu nastane šok pa vele "uau, pa to je cura" - opisuje djevojka, koja na vozilu, osim hlača, tenisica i jakne, još nije probala "elegantnije" kreacije.

Maršira i u haljini

No, haljinu zato obuče kao članica Križevačke djevojačke straže, osmišljene 2008. kao podsjetnik na 1848. kad su križevačke djevojke čuvale bana Jelačića za njegova posjeta tom gradu. Dorotea u raskošnoj haljini i sa sabljom uz kolegice redovito nastupa i "maršira" na svim priredbama u gradu, jedina su takva ženska postrojba u nas i u Europi. A dok je u svom "uobičajenom" moto izdanju, na apriliji ima mjesta i za dečka, pogotovo kad im se, kaže Dorotea, ne da hodati, pa se zapute motorom i u romantiku.

Da su, pak, Križevci dobar teren i za sigurno uživanje na svim vozilima na dva kotača, drži Tomislav Tkalec, proglašen najuzornijim biciklistom za ovu godinu. A ovih dana i vozači automobila došli su na svoje - križevački HAK organizirao je tradicionalni uskrsni auto reli, kojem je ovogodišnje odredište BiH.

 

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja