Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI POSAO

'Kad su me upitali želim li postati gerontodomaćica, nisam ni znala što ta riječ znači'

Natalija
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell
17.08.2014.
u 15:11

Natalija Mađarić prva je Međimurka zaposlena kao gerontodomaćica. Radi u Centru za pomoć u kući Međimurske županije. Pomaže u čišćenju domova, hranjenju i odijevanju korisnika...

- Kad su me pitali želim li završiti tečaj za gerontodomaćicu, prvo pitanje mi je bilo: A kaj vam je to? Objasnili su mi i odmah sam pristala jer volim pomagati ljudima, pogotovo starijima. Starost nas sve čeka i kad-tad zatrebat će nam pomoć drugih - kaže Natalija Mađarić iz Peklenice, prva Međimurka koja je zaposlena kao gerontodomaćica.

Radi u Centru za pomoć u kući Međimurske županije, koji je korisnicima vrata otvorio prije tri tjedna, nakon sedam mjeseci borbe s birokracijom. - Centar smo osnovalu u prosincu prošle godine i izgubili puno vremena na administraciju jer se mijenjao zakon i pravilnik za otvaranje takve ustanove. Probijali smo se kroz šumu administracije, išli ponekad i glavom kroz zid, ali uspjeli smo! - dodaje Filipa Blažon, voditeljica projekta vrijednog 160.000 eura, čiji je nositelj udruga Autonomni centar ACT iz Čakovca, uz pomoć partnera.

Educirano je 20 dugotrajno nezaposlenih žena, među kojima je i N. Mađarić, koja je tri godine bila bez posla. Radila je dugo u čakovečkom Jelenu. Već je izgubila svaku nadu da će se uspjeti ponovno zaposliti, kad joj je stigao poziv iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i ponuda za prekvalifikaciju. Radni dan sastoji joj se od obilazaka članova kojima posprema kući, odlazi u trgovinu po namirnice ili u ljekarnu.

- Zasad imamo samo nekoliko korisnika, pa radimo na promidžbi. Dijelila sam letke na Porcijunkulovu, a sad ću i na Špancirfestu. Plaća mi je zasad minimalna, a dalje ćemo vidjeti. Projekt ima velik potencijal, samo što nisu ljudi dovoljno upoznati s Centrom. Neki su malo i skeptični. Kao, njima ne treba pomoć, snaći će se oni nekako - kaže Natalija. Pomoć u kući uključuje i pomoć u hranjenju i odijevanju, razgovor, održavanje okućnice... Može se dogovoriti i dostava obroka. Gerontodomaćice su prošle i tečaj prve pomoći.

Uz otvaranje Centra, projekt je donio i osnivanje klubova za starije od 60. Otvoreni su u travnju u Nedelišću, Prelogu i Murskom Središću, a dosad su okupili više od stotinu članova.


 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije