Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Kad smo dobili zapovijed da pucamo, nastao je kaos. Sve je bilo u dimu, a onda su se čuli avioni...'

– U mjestu Pavasovići, koje se sad zove Skradinsko Polje, u štalama, kućama, podrumima, konobama zaplijenili smo oružje kojim smo mogli dobro naoružati dva voda. Znači od pješačkog naoružanja, protuoklopnog naoružanja, municije, bombi... – prisjeća se Boško Kranjac, tadašnji pomoćnik zapovjednika Specijalne policije Šibenik.
03. veljače 2020. u 10:54 8 komentara 17635 prikaza
VIDEO - DOMOVINSKI RAT
Foto: Screenshot
Pogledajte galeriju 1/2

Novi nastavak serijala "Pobjednici" Studija 23 bavi se sjevernim dijelom Dalmacije. Najjači korpus JNA na području RH bio je smješten u Kninu. Ovdje je osnovan SDS, tu je bio i glavni centar pobune dirigirane od sigurnosnih službi JNA i Srbije.

Josip Manolić Predvidio Milanovićevu pobjedu Tajna klupe u Manolićevu dvorištu: 'Na njoj su sjedila četiri predsjednika'

Često se zanemaruje činjenica da su se prvi oružani sukobi dogodili već 1990. na ovom području, kada se pokušalo preuzeti kontrolu nad policijskom postajom u Kninu. Tada je prvi put djelovalo ratno zrakoplovstvo JNA u cilju odvraćanja helikoptera koji su prevozili policiju u Knin, a na pravcu Sinj – Knin. Policijske snage pješice su se probijale prema Kninu, a došlo je i do prvog oružanog incidenta. Za posjeta blokiranom Kijevu pucano je na helikopter u kojem je bio gosp. Vladimir Šeks. Kijevo, Kruševo, Jasenice sinonimi su za prvu liniju u agresiji na RH.

– U mjestu Pavasovići, koje se sad zove Skradinsko Polje, u štalama, kućama, podrumima, konobama zaplijenili smo oružje kojim smo mogli dobro naoružati dva voda. Znači od pješačkog naoružanja, protuoklopnog naoružanja, municije, bombi... – prisjeća se Boško Kranjac, tadašnji pomoćnik zapovjednika Specijalne policije Šibenik.

– Dobili smo zapovijed pred noć da pucamo, da djelujemo po njihovim položajima.Imali smo 50-ak granata. Mislim, mi smo tu radili kaos. Sve je bilo u dimu, nije se znalo što se radi. Nakon sat vremena čuli su se avioni nama iza leđa. Stižu dva aviona. Spuštaju se u borbeni položaj i tuku topovima po nama, ali ne znaju gdje smo. I tako naprave još jedan krug ili dva i odu natrag prema Puli – opisuje dramatične događaje tadašnji poručnik Ivan Klanac.

Što se još događalo, pogledajte u novoj epizodi:

Emitiranje serijala pratite na Z1, Plavoj vinkovačkoj televiziji, SB TV-u, Srce TV-u, Kanalu Ri, Novoj TV, Velebit TV-u, Adriatik TV-u, Diadora TV-u, TV Dalmaciji, RTV HB-u. Cjelokupni serijal online možete pogledati www.studio23.hr, a redovite objave epizoda na www.vecernji.hr.

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
 • Vlaskoulicanec:

  Tako je bilo svugdje za Oluje: po podrumima kuća i stanovima smo kod "nedužnih" civila nalazili brdo oružja i municije. A da ne govorim o onima koji su pucali po nama, a danas ih se prodaje kao žtrve hrvatske "agresije na RSK"...

 • croban1111:

  Danas ta nenaoružana banda, dobiva pozive od hrvatskog pravosuđa, da svjedoči protiv hrvatskih branitelja.

 • Avatar __MAX__
  __MAX__:

  A onda je Mate uzviknuo: Jozo pazi metak!