Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Australski znanstvenici:

Kad odete u mirovinu družite se s vršnjacima i dulje ćete živjeti

umirovljenici
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
19.02.2016.
u 06:30

Znanstvenici tvrde da se aktivno sudjelovanje u različitim grupama može usporediti s dobrobitima tjelovježbe

Građani starije životne dobi koji se nakon odlaska u mirovinu aktivno druže sa svojim vršnjacima i sudjeluju u radu različitih skupina poput književnog kluba, crkvenim skupinama ili, na primjer, grupama koje igraju bridž, imaju velike šanse da će živjeti dulje i ispunjenije od svojih vršnjaka koji se nakon umirovljenja “povuku u sebe”, pokazalo je istraživanje australskih znanstvenika sa Sveučilišta Queensland.

Istraživanje je objavljeno u časopisu BJM Open, a znanstvenici tvrde kako se korisni efekti sudjelovanja u takvim i sličnim društvenim aktivnostima nakon odlaska u mirovinu mogu usporediti s pozitivnim učinkom redovite tjelovježbe nakon umirovljenja. Studija je pratila 424 osobe koje su tijekom radnog vijeka bile aktivni članovi jednog ili više “udruženja” u razdoblju od šest godina neposredno prije i nakon umirovljenja, a pokazalo se kako je rizik od smrtnosti u razdoblju studije bio dva posto.

Rezultati su pokazali kako je rizik od smrtnosti povećan nakon što je osoba odustala od članstva i aktivnosti u društvenoj grupi, i to čak 12 posto ako je osoba odustala od obiju društvenih aktivnosti. ”Zato ako vam se bliži mirovina, a niste član skupine koja se bavi nekom društvenom aktivnošću, učlanite se”, savjetuje autor studije Niklas Steffens.

>>Grupne društvene aktivnosti produljuju život umirovljenicima

>>Sreću u Hrvatskoj krade besparica: Umirovljenici najmanje sretni

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije