Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Kad odabiru što bi željeli raditi većina mladih ne razmišlja kako će se zaposliti

Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
19.02.2014.
u 16:52

Samo četiri posto ispitanika kaže da im je u odabiru budućeg zanimanja bio važan ugled, a na osam posto je utjecala obitelj

Unatoč dugogodišnjem čekanju posla u pojedinim zanimanjima, unatoč njihovoj potplaćenosti te stimuliranju deficitarnih studija i krizi koja sve jasnije pokazuje da su pojedine profesije posve besperspektivne, većina mladih u Hrvatskoj svoje zanimanje ipak odabire prema osobnim sklonostima. Pokazalo je to i najnovije istraživanje koje je portal “Moj posao” proveo na 600 ispitanika nastojeći utvrditi što im je bilo ključno za odabir svog zanimanja. Najviše ispitanika, njih 70 posto, kazalo je da su se pri odabiru zanimanja vodili osobnim sklonostima, a većina ih tvrdi da u tome nisu pogriješili.

– Kad se posao voli i kad je čovjek motiviran, lakše mu je nositi se sa stresnim situacijama i olakšano je napredovanje u struci – objasnio je jedan od anketiranih dodajući da mu je cilj bio raditi ono čemu se veseli jer se više od polovice života provede radeći. Ipak neki ispitanici koji su se pri izboru zanimanja vodili osobnim afinitetima priznaju da su pogriješili.

– Šteta, trebala sam razmišljati i o zapošljavanju – kazala je jedna od anketiranih. Za 18 posto anketiranih zapošljivost je bio presudan kriterij za izbor zanimanja. – Upisala sam fakultet s kojim ću, pretpostavljala sam, brzo naći posao, zaraditi novac i kasnije upisati ono što sam stvarno htjela – kazala je. Druga ispitanica zaključuje da je lijepo imati zanimanje koje voliš, ali od nečega treba i živjeti. Pri izboru zanimanja na osam posto anketiranih utjecaj je imala obitelj, a ugled u društvu bio je presudan za četiri posto ispitanika.

>> Farmaceuti, inženjeri strojarstva i šivači traženi su u malim tvrtkama

Komentara 3

KA
kafka
22:10 19.02.2014.

Žalosno i prežalosno je čuti da netko nije niti razmišljao o zaposlenju pri odabiru struke za koju se školovao. Za život treba nešto raditi i zaraditi. Ide se u školu kako bi se steklo znanje i vještine koje će nam će nam pomoći zaraditi i plaćati troškove života. Ako treba ponovno se ide u školu s istim ciljem. Zar to nije normalno? Tko ide u školu samo da mu prođe vrijeme, da se zabavi, a usput možda i dohvati kakve papire troši svoje vrijeme i roditeljski i državni novac.

NI
niks100
19:25 19.02.2014.

Kad vec unaprijed znaju odgovor.

AA
aabbcc
19:06 19.02.2014.

mladih ne razmišlja kako će se zaposliti_____ Vi bi da mladi odmah razmisljaju ko Ministri !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije