Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uzbuna u Dugoj Resi

Kad nam djeca počnu obolijevati, bit će kasno. Ukinite dozvolu!

basic
Dominik Grgurić/PIXSELL
05.07.2011.
u 12:05

Mirni prosvjed ispred Pamučne počinje u 18 sati. Organizatori pozivaju sve građane jer opasni otpad nije problem samo D. Rese

Prošlo je mjesec dana od kad se Duga Resa počela buniti zbog horora koji traje – spaljivanja, skladištenja i gospodarenja opasnim otpadom. Svi sve znaju i nitko ne reagira! Zato prosvjed – objašnjava Mirjana Bašić, članica Građanske inicijative, zašto su odlučili sutra organizirati mirni prosvjed ispred vrata Pamučne industrije. U tamošnjoj energani, po dozvoli Ministarstva zaštite okoliša, tvrtka T7 VIS smije godišnje spaliti 10.000 tona opasnog otpada.

 Tko je potpisnik?

 – To je činjenica koju nitko nije osporio, ta dozvola ima svoju klasu i urudžbeni broj, samo nikako da doznamo tko ju je potpisao? Tko je dopustio da se svaki sat smije spaliti tona opasnog otpada? A spaljivanjem nastaju opasni kancerogeni otrovi i talože se iz dana u dan oko nas i u nama – upozorava Bašić. Štetne posljedice na ljudskom zdravlju, podsjeća na upozorenja znanstvenika, mogu se pokazati za godinu, pet ili deset.

 – Kada počnu obolijevati ljudi, djeca pogotovu, netko će nas možda upitati: Gdje ste bili kada je opasni otpad došao u grad? A tada će biti kasno – naglašava.

 Šutnja Ministarstva

 Građanska inicijativa peticiju sa 4850 potpisa protiv opasnog otpada u središtu grada poslala je na 30-ak adresa, od predsjednika RH do USKOK–a. Za posjeta ministra B. Bačića Karlovcu dobili su obećanje da će inspekcije provjeriti je li sve u redu i ukinuti dozvolu ako nije.

 – Dvadeset dana poslije ne znamo ni što je nadzor pokazao – primjećuje M. Bašić, podsjećajući da je drugi problem prekomjerno iskorištavanje Mrežnice i snižavanje njena vodotoka. I tome su se usprotivili potpisnici peticije, što će mnogi, vjeruje, pokazati i dolaskom na prosvjed sutra u 18 sati.

 – Tražimo da ukinu dozvolu! – zaključuje.

Komentara 3

ZV
zeleni vlak
21:20 05.07.2011.

Ljudi trgnimo se i dodjimo na sutrašnji prosvijed i nastojmo svim silama zaustaviti spaljivanje otpada u našem prekrasnom gradu jer ovakovu ljepotu naše rijeke Mrežnice, koju smo dobili u nasljedstvo od naših djedova i očeva trebali bismo ostaviti našoj djeci.. Tko je taj Patafta da nas truje i na račun našega zdravlja podebljava stanje na svome računu. Svaka čast gdji Bašić podržimo je i udružimo se u borbi za naše dobro.

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
20:21 06.07.2011.

EU već odavno isplaćuje novac Hrvatskoj za projekte o zaštiti okoliša bez obzira da li će ti projekti biti usvojeni.U Njemačkoj već odavno ponovno imaju pitku vodu,jer su uspjeli sve očistiti i filtrirati.Voda u Hrvatskoj više nije tako kvalitetna upravo zbog ovakvih stvari gdje građani sami moraju izaći na ulicu i prosvjedovati zbog onečišćenja okoliša a na kraju će korupcija pobijediti.

TI
tintilinic100
15:54 08.07.2011.

haha.. pazite novinara.. kaže da je ovo horror koji traje..dobro.. sada barem znam što je to horror... krivo su me učili :)))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije