Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.07.2016. u 23:35

Britanski tabloidi prednjačili su pred svima u izmišljanju navodnih europskih direktiva, pa i najapsurdnijih, kao što je ona o obliku banana ili zabrani patent-zatvarača, jer oni nanose ozljede, posebno muškarcima.

Palača, sjedište Europske komisije, nije srušena i u nju će sada kao britanski ministar vanjskih poslova ponovno ući Boris Johnson, koji joj je kao novinar, dopisnik iz Bruxellesa, najavljivao demoliranje. Johnson, prije negoli što je postao gradonačelnik Londona bio je novinarom najprije u Velikoj Britaniji, a zatim je bio dopisnik The Daily Telegrapha iz Bruxellesa od 1989. do 1994. i dobio je nadimak najantieuropskijeg bruxelleskog dopisnika.

Taj njegov antieuropeizam prelazio je u maniju, pa je i izmišljao informacije samo da bi britanskim čitateljima ogadio EU. Tako je 1990. napisao da će zgrada u kojoj se nalazi Europska komisija biti srušena, jer je u njoj otkrivena velika količina azbesta. Informacija bez ikakvog, pa ni azbestnog, temelja.

Novinar The Guardiana John Palmer tih je godina napisao kako je Johnson „potpuno neodgovoran“ (thoroughly irresponsible) novinar jer „izmišlja priče“ (making up stories). I sada je izmišljao priče kako bi pojačao mišljenje ljudi o potrebi izlaska Velike Britanije iz EU (Brexit). Nova britanska premijerka Theresa May povjerila je Johnsonu nekada čuveni Foreign Office. Novinaru koji je izmišljao priče? Možda bi se moglo kazati kako je to tipičan engleski humor.

Britanski tabloidi prednjačili su pred svima u izmišljanju navodnih europskih direktiva, pa i najapsurdnijih, kao što je ona o obliku banana ili zabrani patent-zatvarača, jer oni nanose ozljede, posebno muškarcima. Europska komisija morala je na posebnoj web-stranici opovrgnuti pisanje tabloida, ali britanski čitatelji je, zasigurno, ne posjećuju. Dapače, britanski blogeri takvim legendama (postoji i popis svih eurolegendi, euromyths, na stranici: http://blogs.ec.europa.eu/ECintheUK/euromyths-a-z-index/ postaju megafoni.

Među tim legendama je i, na primjer, europska direktiva po kojoj bi na svim britanskim ribaricama trebalo biti uvijek najmanje 200 kondoma za siguran seks ribara. Johnson se protivi imigraciji, a sam nije rođen u Velikoj Britaniji, nego u New Yorku 1964. Njegov pradjed bio je turski novinar Ali Kemal Bey (1867. – 1922.), a ima i ruske krvi itd. Izmišljenim pričama utjecao je na politiku. Kakav će biti kao ministar vanjskih poslova?

>> Komisija nije stala iza Hrvatske: Odbili 'kazniti' SAD zbog viza

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije