Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrijednost nekretnina

Kad država kupuje od raznih ‘rođaka’: nekretnine precijenili za 1,8 milijardi kuna

Zgrada u Planinskoj
Foto: Igor Kralj/Pixsell
07.05.2019.
u 10:22

Novi je zakon propisao kako i na temelju čega se može odrediti tržišna vrijednost nekretnine, a iako to zakonom nije bio predviđen, procjeniteljima su dane dvije godine za prilagodbu na nova pravila. Nakon isteka tog razdoblja, počele su provjere

Iz Ministarstva graditeljstva pohvalili su se jučer učincima Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina na temelju kojega je državno Visoko procjeniteljsko povjerenstvo u 2018. godini korigiralo vrijednost procjene ovlaštenih vještaka za ukupno čak 1,8 milijardi kuna. Ovaj zakon donesen je 2015. godine zato da se ujednači procjena nekretnina jer metodologija prije uopće nije postojala pa su procjene ovisile o “oku” i dobrim namjerama procjenitelja.

A koliko su neki među njima držali do profesionalnog ugleda, govore i procjene nekretnina koje je kupovala država, a koje su na kraju završile u velikim korupcijskim aferama, poput one vezane za zgradu u Planinskoj, zbog koje je iza rešetaka završio bivši premijer Ivo Sanader. Procjenitelje se, međutim, nije moglo ni prekršajno ni kazneno goniti jer pravila procjene uopće nisu bila zakonski propisana.

Novi je zakon propisao kako i na temelju čega se može odrediti tržišna vrijednost nekretnine, a iako to zakonom nije bio predviđen, procjeniteljima su dane dvije godine za prilagodbu na nova pravila. Nakon isteka tog razdoblja, počele su provjere.

– Imamo velik otpor među procjeniteljima u primjeni zakona. Oni su prije njegova stupanja na snagu procjenjivali nekretnine na osnovi izmišljenih koeficijenata – kaže državni tajnik Željko Uhlir navodeći slučaj u kojem je vještak nekretninu od 2,2 milijuna kuna procijenio na čak šest milijuna kuna. Ministarstvo je, kaže Uhlir, procjeniteljima dao dovoljno vremena da se prilagode, a greška od 1,8 milijardi kuna napravljena je u procjeni vrijednosti nekretnina u poslovima s državom, zbog čega je protiv “šest-sedam vještaka” DORH pokrenuo kazneni postupak.

Na lokalnoj razini procjeniteljska povjerenstva i stručne službe gradova lani su zaprimili 1435 elaborata, od čega je čak njih 25,09 posto ispravljeno, a razlika u procijenjenoj vrijednosti nakon ispravka iznosi 13,5 milijuna kuna. Od tog iznosa, oko 11 milijuna kuna odnosi se na Grad Zagreb.

VIDEO Porez na imovinu: Razlozi 'za' i 'protiv'

Komentara 4

ST
stefj
10:39 07.05.2019.

Protiv ovoga su svi - i građevinci i banke i država i tko zna tko još... Mi smo valjda jedina zemlja u EU koja cijene nekretnina računa prema oglašenim cijenama, a ne prema prodajnim cijenama. Također, tablice po kojima se obračunava porez, nemaju nikakve veze s razumom... Bankama paše prikazivanje visokih cijena jer bi s prikazom pravih ispale skoro pa nelikvidne, a državi paše da može obračunati veće poreze. Građevinci pak sami napuhavaju cijene jer si time osiguravaju veći profit... A baš što se tiče tih građevinaca i njihove "suradnje" s vlasti, nikada nitko nije postavio pitanje zašto npr. Zagreb otkupljuje veliku količinu stanova od nekih firmi, čim isti ostanu malo duže na tržištu. I to po nerealno visokim cijenama... Niti s ovim zakonom nitko neće postaviti to pitanje, a to pitanje je bit svega. Iz građevine proizlazi većina korupcije u Hrvatskoj, niti jedna vlada nije to spremna razriješiti...

DU
Deleted user
10:32 07.05.2019.

Hvala zločinačkoj i rodijacima, unazadili su nas u svakom pogledu. Naravno, hvala i njihovoj braći sdp u, sdss u i hns u...

RP
rpzagreb
12:17 07.05.2019.

Država, bandić i hzd plaćaju svojima pa sve ostaje kod njih. Dovoljni su sami sebima, nitko za ništa ne odgovara pa se tako ponašaju i rade.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije