Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MARKO POLO
Povratak na članak

'Kad bi se svi vladari na svijetu sjedinili, ne bi mogli učiniti toliko koliko može Kublaj-kan'

– Veliki gospodar šalje glasnike kroz sve svoje pokrajine, ne bi li doznao nije li njegov narod pretrpio štetu u svome žitu ili štetu zbog nevremena, ili skakavaca, ili kakve druge nedaće. Ako dozna da je neki njegov narod, pretrpio kakvu štetu, on naređuje da mu se ne uzima danak koji mora dati i zapovijeda da mu se da njegova žita, kako bi imao što posijati i jesti. To je veliki dar jednog vladara svome narodu – kazuje pisac

Komentari 1

SI
sisavac
14:56 15.07.2020.

najbitnija osobina mongolskog carstva je uglavnom prešućena, oni su naime svoje potčinjene narode, države, puštali da zadrže svoje međusobne odnose, nisu zadirali u odnos kmetova i vlastele. al ta vlastela je morala osobno doći kanu, pokloniti mu se, priložiti danak, porez, to je bilo najveće poniženje plemićima, koje su kasnije prikazivali kao poniženje naroda. al su mongoli mnoge dignuli i pokrenuli. rusi, iako skoro pa pokoreni, su od njih preuzeli stil odijevanja, vojnički raspored, ustroj, dozvole i naredbe u pisanom obliku, a posebno su bitne bile baze, konačišta, sustav informiranja... mongolsko carstvo je bilo i ostalo najveće na svijetu. u svemu. al je propalo. pa koje to carstvo misli živjeti vječno?!

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.