Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
11.08.2015. u 08:30

Presedanska odluka Vrhovnog suda koja bi se trebala reflektirati na slučaj Fimi medije donesena je 22 dana kasnije, tiče se drugih kaznenih djela, i mediji su zanemarili njezin bitan dio

Mediji pripremaju javnost na još jedan “sudski debakl”, ovaj put u slučaju Fimi medije, a koji bi se očitovao u tomu da bi Vrhovni sud mogao donijeti oslobađajuću presudu u odnosu na HDZ i Branku Pavošević, dok bi u tom slučaju i Sanader bio blaže osuđen. Mediji opet provlače tezu kako je isključivo osuđujuća presuda jedina pravedna odluka, a to što pravo eventualno govori drukčije, problem je suda. A ne politike ili zakonodavca!?

Dakle, čak i ako je nedostatak pravnog kontinuiteta između kaznenog djela za koji su nepravomoćno osuđeni Ivo Sanader, Branka Pavošević i HDZ, u odnosu na opise kaznenih djela iz Kaznenog zakona donesenog 2011. godine, razlog za “debakl”, tomu nisu krivi suci već, ako je netko uopće odgovoran za to, onda to može biti jedino zakonodavac i onaj tko je za njega izmijenio zakonske opise kaznenih djela. Međutim, pitanje je koliko je osnovano nagađanje medija o mogućoj odluci Vrhovnog suda koji tek treba 28. rujna raspravljati o nepravomoćnoj presudi u slučaju Fimi media. Ta presuda gotovo sigurno ne može opstati u nepravomoćnom obliku, već zbog posljedica odluke Ustavnog suda, samo što je pitanje može li ih Vrhovni sud u svjetlu odluke Ustavnog suda ispraviti ili predmet mora vratiti na Županijski sud. Nadalje, tzv. konfrontacijsko pravo u odnosu na iskaz Mladena Barišića moglo bi “presuditi” nepravomoćnoj presudi s obzirom na u međuvremenu postojeću praksu Vrhovnog suda slijedom poštovanja stajališta Europskog suda za ljudska prava. Prema tom stajalištu, presuda se ne može temeljiti isključivo ili pretežno na iskazu suoptuženika kojeg optuženi, u ovom slučaju Sanader, nije imao priliku ispitivati.

Treći razlog koji je sada nađen za “rušenje” osude u odnosu na HDZ, pravni kontinuitet, Jutarnji list je našao u presudi Vrhovnog suda donesenoj lani u travnju. Ta je odluka donesena 22 dana nakon nepravomoćne presude u slučaju Fimi medije. Uzgred, vijeće Županijskog suda u Zagrebu pod predsjedanjem Ivane Čalić bavilo se problemom pravnog kontinuiteta i odgovorilo je da postoji. Također, treba istaknuti da se u slučaju na Vrhovnom sudu radilo o drugim kaznenim djelima te da su novinari zanemarili bitan dio obrazloženja iz te navodno presedanski važne presude za Fimi mediju. Naime, Vrhovni sud je obrazložio kako se u opisu kaznenog djela govori o pribavljanju koristi za “sebe ili drugu osobu”, pri čemu druga osoba ne može biti pravna osoba u kojoj počinitelj obnaša dužnost odgovorne osobe. Analogijom bi to značilo da ni Sanader kao predsjednik HDZ-a ni Pavošević kao blagajnica HDZ-a ne mogu odgovarati za kazneno djelo ako su ga počinili u korist HDZ-a jer u tom slučaju zbog izmjena zakona ne bi bilo pravnog kontinuiteta.

Međutim, mediji su propustili istaknuti da Vrhovni sud u presedanskoj odluci u nastavku obrazlaže: “obzirom da odredba članka 246. stavak 1. KZ/11 izrijekom propisuje da “tko u gospodarskom poslovanju povrijedi dužnost zaštite tuđih imovinskih interesa (...) i na taj način pribavi sebi ili drugoj osobi protupravnu imovinsku korist”. U Fimi mediji pak radi se o pravnom kontinuitetu s kaznenim djelom iz članka 291. KZ-a iz 2011. koji govori o ostvarenju koristi “sebi ili drugome” za razliku od KZ-a iz 1997. godine koji je propisivao o koristi “sebi ili drugoj osobi”. Županijski sud očito nije našao da je bitna razlika između “drugome” i “drugoj osobi” da bi to utjecalo na postojanje pravnog kontinuiteta.

U svakom slučaju već iz ovoga je razvidno na kakvim su mukama suci i sa zakonodavcem i s medijima, koji olako miješaju kaznenopravnu i političku odgovornost. Što se potonjeg tiče, HDZ je odavno politički osuđen zbog svega što se događalo za Sanaderove vladavine, i ta će osuda ostati sve i ako sudovi utvrde da kaznenopravno HDZ nije odgovoran. Pri tomu je jako važno da sudovi sude po pravu, a ne po nečijem osjećaju za pravdu, jer po tim kriterijima kao što je jednima samo osuđujuća presuda pravedna, drugima je samo oslobađajuća.

>> Ustavni sud kvalitetno 
će odraditi slučaj Sanader bez obzira na pritiske

Komentara 49

MI
MileKubura
08:58 11.08.2015.

Propagandisti poražene yugookupstorski politike žive jos uvijek u zlo tvorevini. Oni bi optuživali i osuđivali. Propagandisti poražene Memorsndum politike niste tu da sudite shvatite već jednom. Propagandisti Poražene politike Memorandum 2 i vama ce doći kraj.

CI
CIPS
09:05 11.08.2015.

SDP opet kuje razne pozadinske igre, no uskoro će ih narod kazniti!

Avatar nekakav
nekakav
13:29 11.08.2015.

kakav hdz?! pa te dopune zakona/ustava su bile plod josipovića i sdp-a, koji je u skoro neizmjenjenom obliku izglasan! o čemu vi? nego, zar je zbilja tako teško priznati mogućnost da sanader možda ipak nije kriv za sve to štošto mu stavljaju na dušu? čovjek je radio vani godinama, imao svoja poduzeća, kupovao stanove 90-ih, kad su vrijedili par tisuća maraka. i bio u ministarstvima, na vodećim mjestima, čak je i zokija on ugurao u državnu upravu. pa onda premoćno pobijedio 2003-e, i još jednom. znači 20-ak godina u vrhu politike, struktura moći, gdje su bile velike plaće. pa da meni onda netko veli otkud meni tolke nekretnine, koje sam kupovao u vrijeme niskih cijena, a imao sam ogromnu plaću, što da mu velim? očito se svi prave slijepi i gluhi. a i sami smo imali priliku doći do lijepog bogatstva. eto, 90-ih ste trebali na jadranu kupiti par manjih placeva. imali ste paru, nemojte pričati da niste. i onda, negdje 2005.-e, prodati sve osim jedne. zamislite, uložili bi nekih 3-4 tisuće maraka, prodali za 70*100-ak tisuća eura, i sagradili si lijepi apartman, vikendicu, imali pristojnu štednju. i onda vam netko veli da ste prevarili državu, koga sve ne, jer to čovjek normalnim putem ne može steći.. svašta. mene zadivljuje činjenica da se turudić nada da će baš on biti taj sudac koji će mu opet suditi. sudac čija je presuda pala po svim točkama. ključne stvari nije uzeo u obzir, prije samog početka procesa. mediji su dr ivu osudili unaprijed. čak je ivo kriv bio i za bijeg iz zemlje, kad još nije bilo ni odluke o pritvoru, o postupku protiv njega. sve što se sanaderu događalo jest politički progon. a stavljaju mu na dušu nešto fascinantno, da je imao strahoviti utjecaj na sve, policiju, sudove, medije. a kad ono, svi oni su ga ko malog miša poklopili. naša nesreća je ta da će mu rh morati platiti masnu odštetu za zatočeništvo na političkim osnovama. očito goli otok nije zatvoren. u glavama je i dalje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije