Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traže hitnu obustavu rata

Južnoafrička Republika optužila Izrael za genocid, Izrael: 'To su smiješne optužbe bez osnove'

Foto: MOHAMMED SALEM/REUTERS
1/5
12.01.2024.
u 16:46

Država s iskustvom aparthejda pokrenula proces u Haagu za zaštitu Pojasa Gaze. Bolesti i glad razaraju Pojas Gaze. Južnoafrička Republika opisala je izraelske akcije u Gazi kao "genocidne po karakteru jer im je namjera dovesti do uništenja znatnog dijela palestinske nacionalne, rasne i etničke skupine"

Međunarodni sud pravde u Haagu (ICJ) jučer je otvorio raspravu o zahtjevu Južnoafričke Republike za podizanje tužbe protiv Izraela zbog genocida nad Palestincima u Pojasu Gaze tražeći da sud naloži privremenu mjeru za hitnu obustavu izraelske vojne akcije. ICJ je jučer saslušao argumente Južne Afrike, a danas će saslušati odgovor Izraela. Odluka o hitnim mjerama očekuje se kasnije ovog mjeseca. Sud tada neće odlučivati o optužbama za genocid.

”Smiješne optužbe”

Južnoafrička Republika opisala je izraelske akcije u Gazi kao "genocidne po karakteru jer im je namjera dovesti do uništenja znatnog dijela palestinske nacionalne, rasne i etničke skupine". ”Djela o kojima je riječ uključuju ubijanje Palestinaca u Gazi, nanošenje ozbiljnih fizičkih i psihičkih ozljeda i nametanje životnih uvjeta za njihovo fizičko uništenje”, stoji u tužbi. JAR može pokrenuti taj postupak na osnovi Konvencije o genocidu jer je, kao i Izrael, potpisnik te konvencije.

VEZANI ČLANCI:

JAR desetljećima podupire palestinsku borbu za državnost na područjima koja je okupirao Izrael uspoređujući položaj Palestinaca s položajem crnačke većine u Južnoafričkoj Republici u vrijeme aparthejda, što Izrael žestoko niječe. Izrael je odbacio južnoafričko pokretanje postupka zbog genocida na Međunarodnom sudu pravde kao bespredmetnu klevetu bez pravnog temelja te ustvrdio da u ratu protiv Hamasa u Pojasu Gaze poštuje međunarodno pravo.

"Južnoafrička Republika surađuje s terorističkom skupinom koja poziva na uništenje Izraela", priopćilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova. "Stanovništvo Gaze nije neprijatelj Izraela i Izrael nastoji ne nanijeti štetu civilima", dodali su. Iako je Izrael pristao pojaviti se pred sudom kako bi opovrgnuo ono što je opisao kao "smiješne optužbe koje nemaju nikakvu činjeničnu ili pravnu osnovu", neki izraelski mediji i izraelski pravnici tvrde da u izraelskim sigurnosnim institucijama postoji ozbiljan strah da će ICJ ipak optužiti Izrael

Južnoafrički pravni tim predvođen ministrom pravosuđa Ronaldom Lamolom potvrdio je da postoji namjera Izraela da počini genocid i da je cilj njegovih vojnika uništiti Gazu te da su Palestinci izloženi neprekidnom bombardiranju, da njegovi vojnici ubijaju gdje god se okrenu i da više od 80 posto stanovništva Gaze pati od gladi. Između ostalog, istaknuo je da se izraelski vojnici slikaju slaveći uništenje gradova i sela.

Stotine obitelji u Gazi “potpuno su izbrisane”, nemaju ni jednog preživjelog člana. Izraelska ubojstva golemih su razmjera, a tijela Palestinaca pokopana u masovnim grobnicama. Dodao je da Izrael identificira sigurna područja za Palestince u Pojasu Gaze prije nego što ih bombardira. Ministar pravosuđa Lamola optužio je izraelsku vojsku i za seksualno nasilje nad ženama i djecom. Ozlijeđenima u Pojasu Gaze uskraćena je zdravstvena skrb neophodna za spašavanje njihovih života.

GALERIJA Gaza je groblje djece: U 20 dana ubijeno 3542 dječaka i djevojčica

1/32

Bolesti i glad razaraju Pojas Gaze. Izrael namjerno stvara uvjete koji Palestincima onemogućuju pristup skloništu i čistoj vodi. Izrael je optužen da je u Pojasu Gaze ostavio veliki broj djece bez roditelja te da bombardira i snajperima gađa žene i djecu, kao i da koristi vjersku retoriku kako bi opravdao ubijanje djece i civila u Gazi. Time je istaknuo da u Izraelu postoje inspiratori i nalogodavci počinjenja genocida, uključujući ministre i premijera.

Naglasio je da Izrael opsjeda Gazu i onemogućuje ulazak s kopna i mora te da je okupacijska vlast, kao i da je Pojas Gaze pretvorio u zatvor. Izrael, kažu, ne pravi razliku između boraca i civila, a ono što radi predstavlja genocid. Južnoafrički ministar Lamola smatra i da nasilje nije počelo 7. listopada napadom Hamasa te da izraelsko nasilje nad Palestincima traje 76 godina, a da napad Hamasa ne može opravdati izraelsko kršenje Konvencije o genocidu.

Ideji o protjerivanju Palestinaca i stvaranju "velikog Izraela", koju zagovaraju najradikalniji desničarski ministri u Netanyahuovoj vladi kao što su ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir, ministar financija Bezalel Smotrich i ministar baštine Amich Eliyah, pridružio se i izraelski pisac i političar Avi Lipkin koji se jučer pojavio u videoisječku na platformi X, u kojemu govori: "Vjerujem da će se naše granice na kraju protezati od Libanona do pustinje Sahare, odnosno Kraljevine Saudijske Arabije, od Sredozemnog mora do Eufrata, a s druge strane Eufrata će biti Kurdi, a Kurdi su naši prijatelji".

”Uzeti i Meku i Medinu”

Dodao je: "Dakle, imamo Mediteran iza sebe, Kurde ispred sebe i Libanon, kojem je zaista potreban izraelski zaštitni kišobran, i mislim da ćemo nakon toga uzeti Meku, Medinu i planinu Sinaj". Lipkinove izjave u skladu su s dokumentom pod nazivom “Yinonski dokument” izraelskog novinara Odeda Yinona, pod naslovom “Cionistički plan za Bliski istok u 1980-ima”, koji se temelji na viziji utemeljitelja cionizma Theodora Herzla. Dokument, koji je prvi put objavljen u veljači 1982. godine, usredotočen je na uspostavu “velikog Izraela”. Yinon je radio kao savjetnik bivšeg izraelskog premijera Ariela Sharona, uz posao u izraelskom ministarstvu vanjskih poslova, te kao novinar Jerusalem Posta.

Plan se fokusira na slabljenje arapskih zemalja i njihovu kasniju podjelu, kao dio cionističkog ekspanzionističkog projekta, također se odnosi na širenje naselja na Zapadnoj obali, protjerivanje Palestinaca iz Palestine i pripajanje Zapadne obale i Pojasa Gaze Izraelu, gdje, prema dokumentu, "veliki Izrael" uključuje dijelove Libanona, Sirije, Jordana, Iraka, Egipta i Saudijske Arabije. "Nakon što porazimo Hamas u Pojasu Gaze i libanonski Hezbollah, Izraelu neće biti teško ostvariti cilj", govori Lipkin, pozivajući se na židovsko tumačenje njihovih svetih knjiga.

VIDEO Gaza u ruševinama nakon protunapada Izraela

Komentara 1

TR
trpimir2022
17:03 12.01.2024.

Medalja za hrabrost

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije