Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'TIŠINA" ZA OBOLJELE

Južnoafrička Republika gubi bitku sa sidom

01.12.2008.
u 13:56

S nedavne konferencije o sidi koja je održana u Južnoafričkoj Republici (JAR) odaslan je dramatičan apel za pomoć. Sida je davno prije interneta "globalizirala" svaki kutak našeg planeta, nažalost, na najgori mogući način.

Izgubljeno 25 godina truda
Na udaru su se, kao i obično, našli najsiromašniji, a to su i dalje stanovnici Afrike, koji u mnogim slučajevima standardom i, što je najvažnije, zdravstvenom prevencijom nisu u nekim segmentima ušli u 20., a kamoli u 21. stoljeće. Nažalost, na konferenciji su znastvenici priznali bolnu istinu - 25 godina truda bespovratno je izgubljeno.

Prošlogodišnja klinička testiranja većih razmjera provedena baš u JAR-u, zemlji u kojoj je gotovo 10 posto populacije pozitivno na HIV, završila su poražavajuće.

'Tišina' za 5,5 milijuna oboljelih
A upravo je JAR postao simbol sterilne borbe protiv side koja unatoč pandemiji na jugu Afrike i dalje nema pravi tretman. Prema procjenama, virusom HIV-a dnevno se zarazi 1500 Južnoafrikanaca. Južnoafričke vlasti uputile su stoga apel da na današnji dan borbe protiv side svi stanovnici ove pandemijom bolesti poharane države na 15 minuta stanu s poslom i u tišini razmisle o HIV-u koji "nosi" čak 5,5 milijuna stanovnika JAR-a, što je gotovo šestina od 33 milijuna oboljelih u svijetu .

"Tišina" bi trebala biti uvod u novu kampanju u JAR-u koju namjeravaju provesti vladajuće strukture, a u cijelu priču uključio se i Nelson Mandela, čovjek čija riječ u JAR-u ima osobiti težinu i koji je prije nekoliko godina, priznavši da mu je sin umro od side, pokazao da se to ne događa nekomu drugom.

Ministri izgubljeni u prostoru i vremenu
A svu tragičnost situacije u JAR-u najbolje pokazuje podatak da je bivši ministar zdravstva Manto Tshabalala-Msimang kao prevenciju za tretman oboljelih preporučivao limunov sok, ulje i ostale biljne kombinacije kao spas od zlokobne bolesti. Svima oboljelima u JAR-u ostaje nada da će šarlatani poput Msimanga zauvijek nestati i da će oboljeli dobiti priliku za bolji život, a mladi priliku za edukaciju kako bi izbjegli smrtonosnu bolest.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije