Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
43. summit ASEAN-a

Južno kinesko more izvor napetosti za više zemalja

INDONESIA-JAKARTA-CHINA-LI QIANG-ARRIVAL
Foto: Zhang Ling/XINHUA
1/3
05.09.2023.
u 23:46

Srbija je u Jakarti potpisala dokument o pristupanju Ugovoru o prijateljstvu i suradnji u jugoistočnoj Aziji

U Jakarti je u utorak počeo 43. summit Saveza država jugoistočne Azije (ASEAN) kojim će, kako se očekuje, dominirati mjanmarska kriza i napetosti u Južnom kineskom moru.

Čelnici ASEAN-a podijeljeni su oko rješavanja mjanmarske krize, gdje je prije dvije i pol godine vlast preuzela vojna hunta.

– Suočavamo se sa sve težim izazovima koji će dovesti do borbe za prevlast između velikih sila – rekao je indonezijski predsjednik Joko Widodo, čija zemlja predsjeda ASEAN-om. Istodobno je naglasio kako se ASEAN neće pokoravati nijednoj supersili te da će igrati važnu ulogu u osiguravanju mira. Čelnici ASEAN-a pokušat će postići dogovor o krizi u Mjanmaru koja je podijelila taj desetočlani savez koji čine Indonezija, Malezija, Singapur, Tajland, Filipini, Brunej, Vijetnam, Laos, Mjanmar i Kambodža.

Prije dvije godine Indonezija je zatražila okončanje nasilja i početak mirovnih pregovora od mjanmarske vojne hunte, čiji predstavnici zbog zabrane ne dolaze na sastanke na visokoj razini. No, navodi AFP, neke članice saveza sklone su vraćanju Mjanmara na sastanke ASEAN-a. Uz Kambodžu, glavnog saveznika mjanmarske hunte, tajlandski su se predstavnici posljednjih mjeseci nekoliko puta sastali s njezinim čelnicima.

POVEZANI ČLANCI:

Na sastanku ASEAN-a također se raspravlja o eskalaciji napetosti u Južnom kineskom moru. Prošli tjedan Kina je objavila novu kartu koja izražava ekspanzionističke tendencije u Južnom kineskom moru, bogatom nalazištima nafte i plina.

Srbija je u Jakarti potpisala dokument o pristupanju Ugovoru o prijateljstvu i suradnji u jugoistočnoj Aziji, objavilo je srbijansko ministarstvo vanjskih poslova. Potpisujući dokument, šef srbijanske diplomacije Ivica Dačić ocijenio je to kao "događaj od velikog značaja za daljnje unapređenje suradnje s prijateljskim zemljama". Rekao je da potpisivanje ovog ugovora ne utječe na europske integracije Srbije i da nije u suprotnosti s tim ciljem.

– Želimo biti članica Europske unije i pristupanje ugovoru nije u suprotnosti s tim. Mi nismo članica ASEAN-a, već pristupamo ugovoru kao što su to učinile mnogo veće zemlje – rekao je Dačić. Pristup tom ugovoru otvara mogućnosti Srbiji za tješnji dijalog, suradnju i uključivanje u različite mreže i platforme ASEAN-a, ali i doprinosi promoviranju suradnje u ekonomskim, socijalnim i kulturnim područjima Srbije s tim blokom, kažu u srbijanskom MVP-u.

Indonezija će sutra biti domaćin istočnoazijskog summita, koji će okupiti 18 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Kinu, Japan, Indiju i Rusiju. Na summit neće doći čelnici SAD-a, Kine i Rusije. Umjesto njih, sudjelovat će američka potpredsjednica Kamala Harris, kineski premijer Li Qiang i ruski šef diplomacije Sergej Lavrov. 

>> VIDEO Olujni pljuskovi i poplavne prouzročili ogromne štete u Španjolskoj

Komentara 1

HO
homofobic
11:33 06.09.2023.

Srbija i ASEAN jos samo da sandolinom mogu doci do tamo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije