Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
eurostat

Južni tip obitelji: 30 im je godina, a još žive s roditeljima

'09.11.2012., Pula - Grupa mladih djevojaka ispred gradske palace u Puli krate vrijeme mobilnim telefonima.   Photo: Dusko Marusic/PIXSELL'
'Dusko Marusic/PIXSELL'
22.01.2013.
u 09:00

U Grčkoj, Bugarskoj, Slovačkoj više od polovice mladih kojima je od 25 do 34 godine živi s roditeljima

Više od polovice mladih kojima je od 25 do 34 godine u Grčkoj, Bugarskoj, Slovačkoj i Malti žive u roditeljskim domovima, objavio je Eurostat. U Portugalu, Italiji, Mađarskoj, Sloveniji, Rumunjskoj i Poljskoj u roditeljskom gnijezdu ostaje više od 40% mladih, zrelih za samostalan život. U zemljama na sjeveru slika je sasvim drukčija: manje od pet posto osoba koje su zašle u svoju najproduktivniju životnu dob još živi pod roditeljskim krovom u Finskoj, Švedskoj i Danskoj. U Njemačkoj ih je 14,7%. Podaci za Hrvatsku iz zadnjeg popisa stanovništva još nisu obrađeni, ali svrstavamo se u tzv. južni tip obitelji svojim dugim ostankom s roditeljima.

– Uzroci su nepostojanje stambene strategije i viši standard koji si mladi mogu priuštiti živeći s roditeljima. Nakon masovne selidbe sa sela u grad nakon Drugog svjetskog rata te su obitelji u gradu nastavile podržavati obiteljsku zajednicu. Jasno, velik utjecaj ima i ekonomska neizvjesnost – kazao je demograf Anđelko Akrap.

>> Rekord: U Europskoj uniji bez posla je čak 26 milijuna ljudi

Ključne riječi

Komentara 210

JV
j.vojvoda
12:18 22.01.2013.

fliegederstern' Godine 1971. jedan milijun i dvijesto tisuca mladih Hrvata, se otisnulo u svijet. Ne da kradu, vec da rade. Svi su nesto svorili, i svi danas dobro zive. Svi imaju dobre mirovine, kuce i aparmane. Tako i vi danasnjiji mladi ucinite. Zasto necete? zato jer ste nesposobni i lijeni. Sve sto znate, pjeniti se na nekoga, da vas je opljackao, a u biti vas nije.

Avatar EU afrodita
EU afrodita
12:54 22.01.2013.

ovako ako pročitaš knjigu "Protestantska etika i duh kapitalizma" bit će ti jasno da su špekulanti špekuliranje oduvijek postojali i oni nemaju veze sa kapitalizmom....radi se o tome da liberalni kapitalizam nije postavio precizne granice kojima bi efikasno spriječio takvo ponašanje

MO
mozel
12:01 22.01.2013.

Juzni tip obitelji:30 im je godina , a jos zive s roditeljima. Mozda je to zato sto nisu imali predavanja u skoli zdravstveni odgoj pa im nije jasan moderni zivot.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije