Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Jurlina Alibegović: Tvrtku će se moći otvoriti za 24 sata

Naslovnica
Foto: VL
01.03.2016.
u 00:01

- Želimo provesti informatizaciju i digitalizaciju javne uprave u što većoj mjeri da građanin ili poduzetnik ne bi morali s papirima hodati od šaltera do šaltera, nego da sve mogu obaviti online - otkriva ministrica uprave Jurlina Alibegović

Reforma vezana za digitalizaciju i informatizaciju javne uprave, zatim ona koja se odnosi na zaposlene u javnoj upravi te postizanju učinkovitosti u javnoj upravi tri su važna zadatka koje je zacrtala ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović. I sama je u Ekonomskom institutu radila na velikom broju analiza koje se odnose na tu tematiku pa sada, kako kaže, samo sve to mora provesti u djelo.

Jedna od analiza na kojoj je radio Ekonomski institut bilo je pripajanje ili smanjenje broja agencija. Posao je počela bivša Vlada, vi ga morate nastaviti?

U Nacionalnom programu reformi za prošlu godinu ušle su preporuke povjerenstva koje je radilo dubinsku analizu poslovanja agencija. Od gotovo oko 200 različitih institucija prepoznato je njih oko 60 agencijskog tipa, od čega je prethodna Vlada predložila da se 18 institucija spoji, odnosno pripoji na njih devet. Za sada se broj agencija smanjio za njih dvije. Ostalih sedam još nije došlo na red.

------

Što bi se kroz mjere trebalo popraviti u uslugama građanima i poduzetnicima?

To je razrađeno u Strategiji e-Hrvatska 2020., a vezano je za niz usluga koje će omogućiti poboljšanje usluga korištenjem informacijskih i komunikacijskih tehnologija te novih vještina unutar
javne uprave i prema korisnicima. Želimo provesti informatizaciju i digitalizaciju javne uprave u što većoj mjeri da građanin ili poduzetnik ne bi morali s papirima hodati od šaltera do šaltera, nego da sve mogu obaviti online. Primjerice, kada je riječ o osnivanju, registraciji ili zatvaranju tvrtke. Osnovati poduzeće još uvijek u potpunosti nije moguće elektroničkim putem, ali razvijene su brojne usluge koje olakšavaju taj proces. Osnivač tvrtku osniva dolaskom na jedno fizičko mjesto, a sav proces završen je u roku od 24 sata. Iako osoba fizički dolazi osnovati poduzeće, brojne A2A usluge ubrzavaju proces. Prijava početka poslovanja i sve promjene tijekom poslovanja obavljaju se mrežnim putem.

Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od utorka ili prelistajte e-izdanje!

Iz Večernjeg lista izdvajamo i ove teme:

>> Nova škola: U prva dva razreda neće biti jedinica, ocjene samo opisne

>> Otkriće Večernjeg: Pronađena nikad objavljena Šenoina pjesma

>> Za kilogram šparoga možete kupiti 33 litre mlijeka ili 8 kilograma mesa

>> Leonardu DiCapriju ovo je jedan od slabijih filmova u utrci za kipić, ali htjeli su ispraviti staru nepravdu

Foto: VL

Komentara 22

Avatar Beowolf
Beowolf
23:29 29.02.2016.

Već davne 2009. godine moglo se on-line osnovati tvrtku, pod određenim uvjetima, u roku od 24 sata, preko sustava koji je izradila FINA, za što je koncept Hrvatske i nagrađen: cit članak Monitor: " Hrvatska se rezultatima izdvojila u konkurencijii 42 zemlje iz Europe, Afrike, Azije, Australije i Novog Zelanda te je po prvi puta svrstana među tzv. "top performere", odnosno "najbolje izvršitelje".Prvom mjestu servisa Hitro.hr, navode iz Fine, najviše pridonijela on-line registracija tvrtke koja se primjenjuje na Trgovačkim sudovima u suradnji s Javnobilježničkom komorom, čime se postupak registracije skratio na 24 sata." Priča se otegla recimo zbog političkih odluka i "stručnjaka" koji su tome pridonijeli.

TH
than
01:10 01.03.2016.

Nije mi jasno kakve veze ima to vrijeme za koliko se firma moze otvoriti.... Jel' to znaci da se i moze zatvoriti za 24 sata ?!?!?!

ST
stefj
21:38 29.02.2016.

Ma dajte olakšajte poslovanje, maknite hrpu propisa koji ničemu ne služe, maknite parafiskalne namete, maknite birokraciju... Tak svejedno da li će se tvrtka otvoriti u roku 24 sata ili tjedan dana, bitno je da je poslovanje jednostavno i jeftino... Ako ostane ovako, ispada da je otvaranje firme mamac da te država i inspekcije uzmu u mlinac i iscijede do kraja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije