Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jurlina Alibegović o zaposlenima u javnim i državnim službama:

'Osobe koje obavljaju iste poslove u ovim sektorima su različito plaćene i to se mora mjenjati'

Dubravka Jurlina Alibegović
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
19.02.2016.
u 10:23

Istaknula je da je javnoj upravi potrebna cjelovita reforma, a cilj reforme je efikasnija javna uprava.

Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović gostujući u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog istaknula je da je javnoj upravi potrebna cjelovita reforma, a cilj reforme je efikasnija javna uprava.

- Reforma će ići u nekoliko pravaca. Glavna tri biti će dobar sustav organizacije, nagrađivanje osoba koje rade i javnoj upravi, te cjelovita informatizacija usluga- kazala je Jurlina Alibegović.

Ministrica je posebno istaknula da će za pozitivan ishod biti potrebna politička podrška i pozicije i opozicije. 

Kada su u pitanju plaće ministrica je naglasila da je sadašnji sustav plaća jako čudan. 

- U državnim službama radi 58 000, a u javnim službama 169 000 zaposlenih. Osobe koje obavljaju iste poslove u ovim sektorima su različito plaćene i to se mora mjenjati- poručila je.

Ideja je da se napravi pregled radnih mjesta, da se ona potom opišu kako bi se nakon toga napravio sustav ocjenjivanja utemeljen na objektivnim kriterijima. Prvi sastanci sa sindikatima započinju već slijedeći tjedan, navodi HRT.

Osim ministrice o najavljenim reformama javne uprave u emisiji U mreži Prvog raspravljali su i predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić i predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske Boris Pleša.

Pleša strahuje da bi se ocjenjivanje moglo provoditi subjektivno, a Majetić  ključ uspjeha reforme vidi u političkoj dosljednosti.

- Ukoliko se reforma provede kvalitetno biti će to u korist svih nas-rekao je Majetić u emisiji U mreži Prvog.

>> Ministrica otkrila detalje reforme javne uprave: Moguća su i otpuštanja

Komentara 3

KA
KaNiDora
11:05 19.02.2016.

žalim, ali nije mi uvjerljiva.. ne ulijeva povjerenje i Bog

AR
arjavas
11:49 19.02.2016.

Stara je stvar kad neznaš kaj bi onda formiraš komisiju , tak sad i ova ministrica formira povjerenstva. Koje je to već povjerenstvo za reorganizaciju državne uprave ? O kakvoj to " političkoj volji " govori ministrica . Kaj se se Most nije mjesec i pol usaglašaval sa HDZ-om i SDP_om oko reformi državne uprave iostalih reformi ? Tvrdili su Petrov i Grmoa da su prihvaćeni svi njihovi prijedlozi , a sad odjedamput treba sve opet politički usaglašavati . Zakaj su nas " za......li " mjesec i pol ? Gdje je smanjenje broja općina i županija , " popapala maca " ? Jasno da plače svih državnih službenika treba ujednačiti i nači zajednički nazivnik . Jasno je da čistačica u gredu Zagrebu nesmije imati veču plaču od referenta sa visokom ili višom spremom u ministarstvima . To nije cjelovita reforma državne i lokalne samouprave . Isto tak kaj nije nelogično da npr. grad Zagreb ( zbog Bandićeve demagogije ) , plača sve udžbenike za pučkšolce i srednjoškolce , dok to male općine nemogu priuštiti ni za pučkoškolce .Umirovljenici u Zagrebu ,čija je mirovina ispod 1500 kuna ,primaju dodatak od 2oo kuna , drugdje mogu o tome samo sanjati . Lako je sa " tuđom stvari po plotu mlatiti " . Sve je očito bio igrokaz za narod ,sa ciljem da se HDZ dovede na vlast .

CV
cvor276
13:08 19.02.2016.

Pozdravljam akciju ministrice za smanjenjem javne uprave ali naići će na ogromne poteškoće raznih uhljeba, a i onaj jadnik Mirando je već to nazvao opasne namjere. Ne smatram da će puno napraviti ali i sama inicijativa je dobrodošla. No kakoo je i arjavas napisao zlatno pravilo kad nešto nećeš riješiti formiraš povjerenstvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije