Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Jurišić sačuvao vlast s jednim glasom više

16.01.2009.
u 23:00

HDZ BiH je poražen, Jurišićeva vlada ostaje i dalje vladati Zapadnohercegovačkom županijom. Kratak je to sažetak današnje iznimno kratke sjednice županijske Skupštine na kojoj nije izglasovano nepovjerenje Vladi.

Pljeskali sami sebi
Već po dolasku u skupštinske prostorije stvari su bile vrlo jasne. Dobro raspoloženi članovi Vlade, kojima osmijeh nije silazio s lica, bili su dovoljan pokazatelj da Vlada neće pasti. Nakon brzinske izmjene dnevnog reda te jednoglasnog usvajanja odluke o privremenom financiranju, uslijedila je stanka prije glasovanja o nepovjerenju. Bio je to zadnji pokušaj HDZ-a BiH te zastupnika koji su mu se priklonili u nastojanju da smijene Vladu.

No, za vrijeme stanke ništa nije dogovoreno. Nezavisna zastupnica Silvana Alilović te zastupnik HDZ-a 1990., koji su uz ostale potpisali prijedlog o izglasavanju nepovjerenja Vladi, promijenili su mišljenje te je u konačnici omjer snaga bio 12 naprema 11 u korist aktualne vlasti. Za nepovjerenje Vladi glasovali su, uz HDZ BiH, i zastupnici Jadranko Lasić, Zdravko Pirić te predsjednik Skupštine Vitomir Filipović. Nakon svega, pobjednici su sami sebi dugotrajno pljeskali te si međusobno čestitali, dok je Filipoviću preostalo samo reći da je sjednica završena. Na hodniku dva različita svijeta. Euforični Jurišić i suradnici, smračena lica zastupnika HDZ-a BiH.

- Rekao sam da će Čović slomiti zube na ovoj županiji. Oni koji su se već počeli “začešljavati” za ministre, morat će pričekati još dvije godine - poručio je Jurišić najavljujući rekonstrukciju Vlade, ali i Skupštine jasno poručujući da Vitomir Filipović više neće biti njezin predsjednik. Kaže da je cijelo vrijeme bio optimist i da nikada nije strahovao da će Vlada pasti, a sve drugo je svrstao pod sferu medijskih nagađanja. No, da je pad Vlade bio do danas ujutro vrlo izvjesna stvar, svjedoči upravo euforija koja je bila vidljiva nakon što nepovjerenje nije izglasovano. Potvrdu da se vodila rovovska borba oko zastupničke podrške, dao je i sam Jurišić rekavši da “pobjedu” posvećuje vlastitoj majci kojoj je danas bio rođendan.

Euforija
Euforija je na trenutak i prešla granice dobrog odgoja pa je Jurišić, komentirajući imena nekih od onih koji su se spominjali kao budući ministri, vrlo ružno izjavio da Zdravka Erkapić (spominjana kao moguća ministrica zdravstva) ne može srediti privatni život, a kamoli voditi ministarstvo.

Kazao je kako će se uraditi rekonstrukcija Vlade po načelima dogovora koji su on i Božo Ljubić dogovorili, a po kojemu pet pozicija pripada HDZ-u 1990., a četiri HSP-u. Koja će se ima mijenjati te napose što je suština te rekonstrukcije, što ona donosi, odnosno mijenja u politici Vlade, nismo uspjeli doznati, kao ni podatak ostaje li Narodna stranka Radom za boljitak u vlasti ili ne. Bez njihovih ruku, po sadašnjim odnosima, odluke se u Skupštini ne mogu donijeti.

Jurišić je doduše rekao da će podršku Vladi dati i neki zastupnici HDZ-a BiH, ali takvo što je, pa i u Skupštini ZHŽ-a, teško očekivati. Koliko su u HDZ-u BiH razočarani današnjim događajima, svjedoči izjava Predraga Kožula u kojoj navodi da takav rasplet događaja dovodi u pitanje smisao bavljenja politikom, ali ipak u politici će ostati te se, kako kaže, i dalje boriti za popravljanje stanja u županiji.

Prodali glas
- Ljudi se drže za riječ, a danas je dvoje zastupnika pogazilo i prodalo svoju riječ - kazao je Kožul ipak ne obrazlažući činjenicama navode da je dvoje zastupnika prodalo svoj glas. Prozvani zastupnici odbacili su takve tvrdnje.

Silvana Alilović je kazala kako ona nije nikakva roba koju se može kupiti na tržištu. Istaknula je da je podržala Vladu jer su odlaskom Žarka Karačića počele najavljene promjene, a time je, kako kaže, ostala vjerna i odgovorna prema svojim biračima, što je s druge strane pomalo čudno jer je u Skupštinu birana s liste HDZ-a BiH.

Zlatan Jurilj je, obrazlažući svoju odluku, uz ostalo, kazao kako nikada i nije bio cilj rušiti Vladu, nego poboljšati stanje u županiji. Imali smo propusta i pogrešaka i moramo ih ispraviti, kazao je Jurilj, s čime se, potvrdnim klimanjem glavom, složio i premijer Jurišić.

Komentirajući odluku o svojoj smjeni, predsjednik Skupštine Vitomir Filipović istaknuo je kako on uvažava sve što Skupština odluči, pa tako i kada je riječ o njegovoj smjeni s mjesta predsjednika.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije