Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI RADNI DAN Predsjednik Barack Obama odmah se uhvatio u koštac s gospodarstvom

Juriš na financijsku krizu

07.11.2008.
u 21:35

Novoizabrani predsjednik Barack Obama naslijedio je gospodarstvo koje iz mjeseca u mjesec tone i koje nikada u posljednjih tridesetak godina nije bilo u takvoj krizi.

Službeni podaci, objavljani danas ujutro uoči konzultacija njegova ekonomskog tima, pokazivali su da je stopa nezaposlenosti 6,5 posto, što je čak 0,4 posto više nego prije mjeseca dana. U listopadu je zatvoreno i 240 tisuća radnih mjesta, što je brojku za 2008. podiglo na gotovo 1,2 milijuna radnih mjesta koja su nestala u nepovrat.

Neposredno uoči izbora Barack Obama je najavio da je prvi i najveći prioritet upravo gospodarstvo i financije i da će na tome početi raditi odmah. Usto, najavio je da bi dio toga paketa moglo biti i najavljeno smanjivanje poraza za srednju klasu. Drugi, sa svime ovim izuzetno čvrsto povezan cilj, jest smanjenje energetske ovisnosti Sjedinjenih Država i proizvodnja čiste energije iz obnovljivih izvora, čime Barack Obama planira otvoriti oko dva milijuna novih radnih mjesta.

Ekonomska elita

Obama se danas sastao sa svojim ekonomskim timom u koji je pozvao istaknuta imena američkog gospodarstva i financija. Riječ je o ljudima koji su vrh lijevo usmjerene i centrističke ekonomske elite. Najzvučnije ime je svakako najbogatiji čovjek na svijetu Warren Buffett, čiji se financijski savjeti plaćaju zlatom, a tu je i predsjednik Googlea Eric Schmitd. Uz dvojicu Clintonovih ministara financija, Lawrencea Summersa i Boba Rubina, u timu se našao i predsjednik Time Warnera, republikanac Dick Parsons.

Taj je tim već očito prošao niz konzultacija tijekom kampanje i jučerašnji sastanak bio je prigoda za zaokruživanje taktike koju izabrani predsjednik Barack Obama kani provoditi u tranzicijskom razdoblju do 20. siječnja, kada će i službeno postati predsjednik.

Štoviše, on želi oblikovati svoj paket za stimuliranje gospodarstva i odaslati ga u Kongres što prije kako bi u trenutku kada u siječnju uđe u Bijelu kuću, imao gotov plan po kojem odmah može početi djelovati jer svi podaci govore da će iz mjeseca u mjesec zemlja tonuti u recesiju i da bi se broj ugašenih radnih mjesta mogao znatno povećavati.

Iako je u svome pobjedničkom govoru kazao da nitko ne može očekivati da će se stvari radikalno promijeniti tijekom jedne godine ili njegova prvog mandata, Barack Obama svjestan je da treba djelovati odmah.

Loše naslijeđe
Gospodarstvo i financije najstrašnije su naslijeđe koje je nakon osam godina i svoja dva razorna mandata novoizabranom predsjedniku u naslijeđe ostavio George Bush koji je, među ostalim, indirektno stimulirao zatvaranje radnih mjesta u Sjedinjenim Državama i njihov “izvoz” u zemlje gdje je radna snaga jeftinija i porezi manji.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije