Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BOLEST SAMO IZGOVOR?

Jurica državi ukrao stotine tisuća dolara

Autori: Ivanka Toma, N. Sever-Šeni, S. Hodak
20.06.2009.
u 00:28

Teška bolest stalnog predstavnika RH pri Ujedinjenim narodima Nevena Jurice, dosad jedini razlog za njegovo povlačenje iz diplomacije, samo je izvrstan izgovor. Jurica je ulovljen u pronevjeri nekoliko stotina tisuća dolara koji su u njegovu džepu završavali kao tobožnji troškovi lobiranja, poslovnih ručkova i večera, domjenaka...

Vratio im 150.000 USD
- S dolaskom sadašnje ekipe u Ministarstvo vanjskih poslova ustrojen je poseban ured koji kontrolira poslovanje u Hrvatskoj i naša predstavništva u inozemstvu. Oni rade samostalno - jedino je što je sinoć rekao Mario Dragun, glasnogovornik MVP-a.

Priču o Jurici nije dodatno komentirao.

Ured je dosad otkrio različite slučajeve, od krađa do seksualnih uznemiravanja, a među njima je i Juričin slučaj, tvrdi izvor iz vrha državne administracije.

U međuvremenu je stalni predstavnik Hrvatske pri UN-u, kaže naš izvor, u državnu blagajnu vratio oko 150 tisuća dolara. Unatoč tome, Kontrolni ured kazneno ga je prijavio. U Državnom odvjetništvu to sinoć nisu željeli komentirati. Cijeli slučaj zakotrljao se još o Uskrsu kada je Jurica pozvan na konzultacije kod ministra Gordana Jandrokovića. Bio mu je to prvi znak da je otkriven, a ubrzo se i razbolio.

Otada je u nekoliko je navrata tražio razgovor u Banskim dvorima, ali ga nitko nije želio primiti te mu je poručeno da ih je “duboko iznevjerio”. Da mu je diplomatska karijera gotova napokon je zaključio kada ga premijer nije pozvao sa sobom na zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a. Ljutit i svjestan svega, zatražio je razrješenje zbog zdravstvenih razloga. Bez službenog dopuštenja Jurica se jučer vratio u New York, ali u hrvatskoj misiji u New Yorku nije viđen. Iza Jurice je “bogata” karijera. Još iz 1995. i njegova odlaska iz Australije vuku se priče o navodnim dugovima od 400 tisuća dolara koje je ostavio u veleposlanstvu.

Milijuni za ručkove
U Norveškoj je iznos za reprezentaciju probio nekoliko puta. Trošenje se nastavilo i u Washingtonu, gdje je od 2004. do 2007. samo na lobiranje potrošio 1,2 milijuna dolara. A lani je u stalnom predstavništvu RH pri UN-u na reprezentaciju potrošio 1,5 milijuna kuna.

Ovih je dana u Zagreb hitno povučena i njegova osobna tajnica Korana Došen. Službeni je razlog nepoznat, ali nagađa se o dva scenarija: ili kako bi ispričala sve što zna o pronevjerama svoga dosadašnjeg šefa ili je i sama upletena u nešto slično.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije