Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jure Vujić iz MVEP-a plagirao predsjednikova savjetnika

Novi broj Međunarodnih studija objavljuje ispriku Dejanu Joviću, tvrdi njegov glavni urednik Radovan Vukadinović.
01. ožujka 2012. u 19:48 18 komentara 1355 prikaza
fakultet političkih znanosti,fpzg
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Novi slučaj plagiranja potresa hrvatsku znanstvenu zajednicu. Geopolitolog Jure Vujić, zaposlen u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, gotovo doslovno prepisao je tri stranice članka profesora i predsjednikova savjetnika Dejana Jovića u časopisu Međunarodne studije. Jovićev tekst o novoj turskoj vanjskoj politici i pitanjima BiH objavljen je u Političkim analizama prije dvije godine, a Vujićev tekst lani. O slučaju je pisala i glavna urednica Političkih analiza Mirjana Kasapović u tekstu “Anatomija jednog plagijata i mreže u koju se plagijator upleo”.

Osobna isprika Joviću

– Osobno sam se ispričao profesoru Joviću čim sam saznao za ovaj slučaj. Poslao sam i pismo časopisu Međunarodne studije. Do slučaja je došlo zbog tehničke manipulacije tekstom. Jovićev tekst, koji je trebao biti objavljen kao prilog, objavljen je u korpusu mog teksta – tvrdi Vujić i dodaje da je postupao bona fide.

Glavni urednik Međunarodnih studija Radovan Vukadinović tvrdi da će u novom broju objaviti ispriku profesoru Joviću. A Dejan Jović, profesor Fakulteta političkih znanosti, u pismu Vukadinoviću tvrdi da je Vujić diskreditiran i moralno i stručno. Traži i odgovornost recenzenata i nije mu jasno kako to da je Vujićev članak klasificiran kao izvorni znanstveni članak.

Prijava disertacije

Mirjana Kasapović otkriva da je Jure Vujić i putem spornog članka tražio da mu se omogući prijava doktorske disertacije bez završenoga doktorskoga studija. A studenti FPZ-a tvrde da prof. Jović uvijek ističe da plagiranje smatra najvećim profesionalnim grijehom koji mora biti sankcioniran.

Zanimljivo
Slovo koje prvo ugledate na fotografiji otkrit će vam nešto o vašem karakteru, ali i koja je karijera prava za vas
prof. dr. sci. Marijana Ivanov, redovita profesorica na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Ivan Šarić s profesoricom Marijanom Ivanov raspravlja o štednji i uvođenju eura