Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP-ovi ekonomski stručnjaci predstavili paket antikorupcijskih mjera

Jurčić: Hrvatski se građani najviše boje otkaza i nemogućnosti otplaćivanja kredita

29.01.2009.
u 12:29

I dok se u Hrvatskoj vodi diskusija jesmo li u recesiji ili ne, SDP-ov klub zastupnika uputit će nekoliko paketa antirecesijskih mjera za zaštitu gospodarstva, stanovništva i ograničenja vezanih uz javni sektor, a koje su danas javnosti predstavili Ljubo Jurčić i Branko Grčić, SDP-ovi ekonomski stručnjaci.

Jesmo li zahvaćeni recesijom stvar je formalnosti koja će biti proglašena kroz nekoliko dana i koja je više tehničko, a manje političko pitanje, smatra prvi ekonomist najjače oporbene stranke Ljubo Jurčić koji je iznio kako domaće gospodarstvo već pogađa pad industrijske proizvodnje, osobne potrošnje i stvarnog dohotka građana, što ekonomskim žargonom već znači da smo u recesiji.

O onome što je Vlada s obzirom na sadašnje stanje napravila, svi možemo imati svoje procjene, ali dosad nije bilo konkretnih mjera, ocijenio je Jurčić predstavivši neke od glavnih koje SDP upućuje u saborsku proceduru.

U segmentu zaštite gospodarstva esdepeovci predlažu sedam zakona te dvije odluke, među kojima ističu potrebu zaštite hrvatskih izvoznika, te s tim u vezi i dokapitalizaciju Hrvatske banke za obnovu i razvoj. Traže i oslobađanje plaćanja poreza na reinvestirani kapital, rasterećenje gospodarstva od parafiskalnih nameta, te očuvanje likvidnosti kraćim rokovima plaćanja, najviše do 90 dana.

U SDP-u su svjesni kako će kriza udariti i na prosječne građane, koji su prema Jurčiću danas najviše uplašeni otkazima te nemogućnošću otplaćivanja kredita. Njihov paket antirecesijskih mjera koji se odnosi upravo na zaštitu građana predviđa odgađanje otplate ponajprije stambenih kredita onih koji ostanu bez posla, kao i osiguranje dovoljnih naknada za vrijeme nezaposlenosti, a predviđa se i reforma socijalnih naknada.

Najjača oporbena stranka drži da se mora povećati učinkovitost javne uprave, te unutar njezinih redova tražiti način za uštede, čime se mogu namaknuti dodatna sredstva potrebna proračunu.


U Vijeću ću biti dok budem od koristi

Ljubo Jurčić član je Ekonomskog vijeća koje je Vladino savjetodavno tijelo u novonastalim gospodarskim prilikama, pred koje će idući petak iznijeti prijedlog antirecesijskih mjera svoje stranke. No, isto tako poručuje da će u njemu biti dok se bude osjećao korisnim.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije