Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAGRAĐENI ANIMATORI IZ VARAŽDINA

Jura i Karlo: Sami smo se sebi divili kad smo pogledali film

animatori
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
28.10.2014.
u 15:15

Animirani film mladih Varaždinaca ‘U muzeju’ dobitnik nagrade dječjeg žirija u Dubrovniku

Umjesto da igraju igrice ili gledaju televiziju, trinaestogodišnjaci Jura Mašić i Karlo Narančić iz Varaždina svaki utorak poslijepodne dva sata provode na radionici animiranog filma. I tako već godinama. To im nije teško, a vide se i rezultati.

Jura i Karlo na nedavno održanom Dubrovnik film festivalu sa svojim animiranim filmom U muzeju oduševili su dječji žiri i osvojili prvu nagradu.

Najbolji djeci

Festival je to koji okuplja autore do 20 godina iz mediteranskih zemalja, a u Dubrovniku se održao treću godinu zaredom. Festival ima dvije natjecateljske starosne kategorije, a na njega se mogu prijaviti igrani, dokumentarni i animirani filmovi, kao i oni za “otvorenu kategoriju”.

Uz nagrade stručnog žirija, postoji i žiri djece u sastavu učenika dubrovačkih škola koji su gotovo jednoglasno odabrali film “U muzeju” Filmsko-kreativnog studija Vanima, kao njima najbolji.Autori filma, polubratići Jure i Karlo oduševljeni su nagradom, ali još i više, kako su nam iskreno rekli, oduševio ih je njihov filmski uradak, na kojem su radili pune dvije godine.

- Nismo znali kako će film točno izgledati kada bude montiran, a kada smo ga vidjeli, oduševili smo se. Zapravo smo se divili sami sebi kako je uopće moguće da smo nešto tako dobro napravili - rekao nam je Karlo, koji sebe u budućnosti možda vidi i u ozbiljnijoj animaciji.

- Tko zna, zašto ne. Jako je zanimljivo i zabavno time se baviti i mislim da postoji mogućnost da u budućnosti krenem u tom smjeru - kaže Karlo, koji, osim u crtanju, uživa i u igranju bejzbola i naravno, videoigrica.

Druženje i zabava

U potonjem uživa i Jura, koji se ipak ne vidi u ozbiljnoj animaciji. Jedan je to od brojnih hobija. Jura voli svirati gitaru i družiti se s prijateljima te, naravno - crtati.

- Nikada mi nije teško odvojiti vrijeme za odlazak na radionicu animacije, jer to je vrijeme koje bih ionako posvetio učenju, a ovo je mnogo zanimljivije. Osim toga, tamo se i družimo, upoznali smo i nove prijatelje i tako. Super je - kazao nam je Jura.

Dečkima ovo nije prvi zajednički film. Snimili su već jedan, a imaju planove i za nove. Kada će treći film ugledati svjetlo dana, još je neizvjesno, jer im je za film U muzeju, koji traje manje od dvije minute, trebalo čak dvije godine.

Tehnikama animacije Juru i Karla uspješno podučavaju voditelji Sandra Malenica i Hrvoje Selec iz Filmsko-kreativnog studija Vanima iz Varaždina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije