Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbor šefa EU

Junckera nikad nisam vidio pijanog, samo usporenog, a Schulz ne pije još od 1980.

Juncker, Schulz
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
10.04.2014.
u 22:30

Barossov nasljednik: Prvo sučeljavanje kandidata za predsjednika Europske komisije.

Jedan je hvalio Sanadera, drugi Jugoslaviju. Ili barem tako izgledaju gledani iz hrvatske medijske perspektive jer se luksemburški političar Jean-Claude Juncker pojavio 2007. godine u predizbornom spotu HDZ-a tvrdeći da je Ivo Sanader omiljen i utjecajan u Europi, a njemačkog političara Martina Schulza nedavno su prozvali HDZ-ovi europarlamentarci koji su mu zamjerili spominjanje Jugoslavije kao zemlje neobično visokih umjetničkih sloboda.

Iz europske perspektive jedan je upamćen kao predsjednik Eurogrupe, tijela koje se bavilo izvlačenjem Europe iz najteže gospodarske i dužničke krize, a drugi kao predsjednik Europskog parlamenta.

Između štednje i rasta

Iz perspektive europskih medija koji su se bavili njihovim privatnim životima i navikama, jedan je portretiran kao ljubitelj alkohola, a drugi kao nesvršeni srednjoškolac koji nije ni maturirao. Puno je toga što razlikuje Junckera i Schulza, no u prvom sučeljavanju te dvojice kandidata za predsjednika Europske komisije obojica su preksinoć na francuskoj televiziji većinom djelovala kao desničar i ljevičar koji su toliko blizu europskom centru da im se politički stavovi i ne razlikuju baš previše.

Kandidat Europske pučke stranke Juncker i kandidat Stranke europskih socijalista Schulz imat će još nekoliko sučeljavanja do europskih izbora 25. svibnja, na kojima Europljani biraju svoje zastupnike u Europskom parlamentu, ali prvi put, posredno, daju i svoj glas za kandidata za predsjednika Europske komisije. Velike stranke odlučile su nominirati po jednog paneuropskog kandidata za kojega jamče da će postati šef Komisije ako ta stranka dobije najviše zastupnika u Europskom parlamentu.Iako postoji i mogućnost da zemlje članice EU odaberu nekog sasvim trećeg, tko nije uoči izbora nominiran kao kandidat za to mjesto, prvi se put javno sučeljavaju kandidati za predsjednika izvršne vlasti Europske unije.

Prvo sučeljavanje Junckera i Schulza trajalo je 50 minuta i bilo je na francuskom jer se odvijalo pred kamerama televizije France24. Raspravljali su, među ostalim, o tome kako naći pravu ravnotežu između proračunske štednje i investicija radi poticanja gospodarskog rasta.

Nužno je promijeniti kurs

Martin Schulz ponovio je stav socijalista prema kojemu su demokršćani krivi za preveliko inzistiranje na štednji, što je stvorilo rekordno visoku nezaposlenost u Europi.

– Teorija da će rezovi u javnoj potrošnji obnoviti povjerenje investitora nije uspjela. Morali smo promijeniti kurs – rekao je Schulz.

Gotovo sve mjere štednje u eurozoni usvojene su na sastancima Eurogrupe, kojom je do kraja 2012. godine predsjedavao Juncker. Novi predsjednik Eurogrupe Jeroen Dijsselbloem u jednom kasnonoćnom showu na nizozemskoj televiziji izjavio je da je Juncker čak i na sastancima bio “teški pušač i pijanac”. Juncker očito voli popiti čak i dok radi i donosi najteže odluke, no nakon ove izjave odgovorio je da nema problema s alkoholom. Jedan neimenovani diplomat u francuskom listu Liberation otkrio je da je Juncker na sastancima pio sok od jabuke pomiješan s alkoholom, ali da nikad nije bio vidljivo pijan, samo “usporen”.

– Volio bih da me pitate o politici, a ne o problemima s alkoholom kojih nemam – pokušao je Juncker pokopati priču o alkoholizmu koja mu je iskrsnula u nezgodnom trenutku uoči početka kampanje za mjesto Barrosova nasljednika.

I njegov socijalistički protukandidat Martin Schulz priznao je da je svojedobno imao problema s alkoholom, ali je 1980. odlučio prestati piti. Schulz je, inače, prije mature napustio srednju školu 1974. godine i počeo raditi kao trgovac knjigama. Od 1994. zastupnik je u Europskom parlamentu.

>>Špicenkandidati iz Špičkovine: europski birači za većinu njih nikad nisu ni čuli

Komentara 4

Avatar poljicanin
poljicanin
13:15 14.04.2014.

Zamisli,ovaj Schulz ne pije od 1980ete,a još nije dehidrirao...

UN
unbekant
16:05 14.04.2014.

Schulz je gospodin,jedino za nase nacionaliste on je mason,pametnom dosta…….

Avatar Becarina
Becarina
11:34 13.04.2014.

Junker je fin i umjeren covjek, a Schulz je evropska mjesavina Nenada Stazica i Budimira Loncara , plus mason koji zahtjeva novu "eu naciju" i nestanak starih .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije