Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nije zadovoljan

Juncker o imenovanju Ursule Von der Leyen: Proces nije bio transparentan

Juncker i Barnier
Foto: Reuters
1/3
05.07.2019.
u 12:19

Juncker je dodao kako je njegovo postavljanje na čelno mjesto Komisije prije pet godina bilo transparentno jer su ga čelnici izabrali nakon kampanje za europske izbore

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker kazao je u petak da proces imenovanja njegove nasljednice, Njemice Ursule Von der Leyen, nije bio transparentan i da predstavlja odustajanje od prakse izbora stranačkih vodećih kandidata, što ne smatra dobrodošlim, prenosi Reuters. 

"Proces nije bio jako transparentan", kazao je Juncker na konferenciji za medije u Helsinkiju, odgovarajući na pitanje o tome kako su čelnici EU-a ovoga tjedna došli do izbora nove predsjednice Komisije. Njezino imenovanje još mora potvrditi Europski parlament.

Juncker je dodao kako je njegovo postavljanje na čelno mjesto Komisije prije pet godina bilo transparentno jer su ga čelnici izabrali nakon kampanje za europske izbore.

"Nažalost, to nije postalo tradicija", kazao je Junker. "Bio sam prvi i posljednji spitzenkandidat", dodao je predsjednik Europske komisije. 

Pučani u Europskom parlamentu pozdravljaju dogovor o podjeli vodećih funkcija u Europskoj uniji, postignutog na sastanku Europskog vijeća u Bruxellesu, no žale što nije ispoštovan princip spitzenkandidata, rekao je u utorak Manfred Weber, spitzenkandidat pučke stranke (EPP) i vođa pučana u Europskom parlamentu.

"Način na koji se Europsko vijeće odnosilo prema proceduri izbora nas rastužuje jer smo se kao europarlamentarci borili za ideju demokratske Europe, a to je povezano s time da kandidati iznesu svoje programe", rekao je Weber, ali i dodao da je Europska pučka stranka uvijek bila pouzdana i odgovorna te da su radi budućnosti Europe spremni podržati paket političkih imenovanja.

Čelnici 28 zemalja članica postigli su dogovor o novom vodstvu europskih institucija - za novu predsjednicu Europske komisije predložena je Njemica Ursula von der Leyen, za predsjednika Europskog vijeća Belgijac Charles Michel, za predsjednicu Europske središnje banke Francuskinja Christine Lagarde, a za visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku Španjolac Josep Borrell, objavio je u utorak predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Video: Plenković komentirao predloženu predsjednicu Komisije

Komentara 5

Avatar neidemdalje
neidemdalje
13:38 05.07.2019.

a kad sam napisao da u uniji nema ni "d" od demokracije bio sam popljuvan... izbori su jedno a rezultati izbora sasvim drugo ...

Avatar nekakav
nekakav
12:38 05.07.2019.

zanimljivo... čelnici 28 zemalja eu-a su postigli dogovor, a sad eu parlament, koji ne predstavlja u potpunosti ove koji su 'odlučili' bi trebao prihvatiti prijedlog... nekog budu, al nekog možda i ne. i što onda? koga je predstavljao npr. naš plenković? svoja 4 eu zastupnika, ili svih 11, 12, kolko već? pitanje je jednako za svaku od 28 eu članica. nije bitan plenki, njega sam samo izvukao zato da na našem primjeru vidite što je eu. bivši pokojni sssr je pojam demokracije i biranja vodećih ljudi. kineska partija isto. al eu se pokvario. leti i pada, sve brže i brže. čeka se da jednom tresne. a neke manjine čekaju da se okoriste otpadnim materijalom...

MM
Marko_M
02:59 06.07.2019.

Da su mu u cirkus europskom parlamentu vodku dali sve bi bilo ok

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije