Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Naš kolumnist savjetnik Milanovića

Julije Domac: Naša budućnost mora biti zelena – ili je jednostavno nećemo imati

Julije Domac
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/5
21.02.2020.
u 14:48

Vjerujem da ćemo svi zajedno u Hrvatskoj biti u stanju potaknuti dobre ideje i pomoći da naša Hrvatska postane ono što može i treba – europski lider i primjer održivog korištenja energije i zaštite klime, kazao je Domac

Predsjednik Zoran Milanović imenovao je svoje savjetnike i dužnosnike. Među njima je i dr. sc. Julije Domac koji će biti posebni savjetnik Predsjednika Republike za energiju i klimu. Dr. Domac, među ostalim, i dugogodišnji je kolumnist portala Večernjeg lista. 

"Ponosim se prilikom da savjetujem Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića o meni posebno važnim temama – energiji i klimi. Vjerujem da ćemo svi zajedno u Hrvatskoj biti u stanju potaknuti dobre ideje i pomoći da naša Hrvatska postane ono što može i treba – europski lider i primjer održivog korištenja energije i zaštite klime. Kao nestranački stručnjak, veselim se ovoj prilici i trudit ću se u svoj rad ugraditi sve najbolje iz iskustva REGEA-e, ali i europskog udruženja FEDARENE koje vodim već godinama. Energetska tranzicija događa se i treba se dogoditi svugdje – od male područne škole koja se energetski obnavlja do velikih infrastrukturnih investicija u toplinarstvo, u čisti promet i u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije. Naša budućnost mora biti zelena – ili je jednostavno nećemo imati", kazao je dr. sc. Julije Domac.

Domac je diplomirao, magistrirao te 2004. doktorirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, Od 1997. do 2007. zaposlen je u Energetskom institutu Hrvoje Požar, na položaju zamjenika voditelja Odjela za obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost. U dosadašnjem radu bio je voditelj Nacionalnog energetskog programa BIOEN, tehnički urednik i nacionalni direktor projekta za FAO, voditelj projekata za Međunarodnu energetsku agenciju – IEA, nacionalni koordinator projekata za UNIDO, konzultant na projektima za Svjetsku banku i vladu Republike Irske. Od 2005. radi kao evaluator projekata pri Europskoj komisiji za 6. i 7. Okvirni program i program ''Inteligentna energija za Europu''. Objavio je više od 60 znanstvenih i stručnih radova u vodećim svjetskim publikacijama i časopisima.

Od 2013. predsjednik je FEDARENE – Europskog udruženja regija i energetskih agencija sa sjedištem u Bruxellesu.

Dobitnik je Godišnje nagrade Zaklade Hrvoje Požar, Nagrade Biomass Junior Award 2004 u povodu 2. svjetske konferencije o biomasi, Državne nagrade za znanost, Posebne rektorove nagrade i drugih priznanja. Općina Pokupsko dodijelila mu je Povelju počasnog građanina 2016. godine.

Nakon aktivnog sudjelovanja u osnivanju Agencije i prvog mandata kao ravnatelja od 2008. do 2012., Agenciju vodi i u tekućem četverogodišnjem razdoblju. Kolumnist je portala Vecernji.hr

Sve kolumne prof. dr. sc. Julija Domca možete pročitati OVDJE.

Video: Inauguracija Zorana Milanovića

Komentara 2

SH
Shalan
15:18 21.02.2020.

Izvana zeleni, iznutra crveni. Dok god vi upirete u "očuvanje planete" svima nam je jasno da tu leži papi lova i način da kažnjavate neistomišljenike. Leftardi ne mogu voditi spas zemlje, jer sve što su do sad dotaknuli u vnogoo su pretvorili. Prije bih da se zemlja raspadne, nego vas slijediti.

Avatar speak_loud
speak_loud
19:23 21.02.2020.

Ne laži. Močnici su krali dok su uništavali zemlju, a sada bi krali dok ju "spašavaju".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije