Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jugo i plima podigli razinu Vranskog jezera za deset centimetara

02. prosinca 2008. u 15:30 66 prikaza

VRANSKO JEZERO – U Vransko jezero, najveće u Hrvatskoj, nekoliko je puta posljednjih mjeseci, uoči najveće prekjučerašnje plime, utjecalo more. No jučerašnjim plimnim valom kraj kanala Prosika, blizu Pirovca, u jezero je ušla možda i najveća količina mora u posljednjih nekoliko desetaka godina u jednom danu.

Sa 28 na 38 centimetara
Dokaz bi moglo biti i to što je na mjeraču vodostaja prije jaka juga i velike plime bilo 28 centimetara, a nakon ovih ‘nepogoda’, more je podiglo razinu Vranskog jezera za desetak centimetara, odnosno na čak 38 centimetara.

Novi i dosadašnji stalni prodori mora posljednjih mjeseci u Vransko jezero, ponovno otvaraju pitanje nužnosti ugradnje svojevrsne brane kod kanala Prosika, gdje se na ‘spoju mora i jezera’ već događaju neočekivane i možda štetne pojave.

Nedavno su stručne službe Parka prirode Vransko jezero u svom izvješću upozorile da se kod kanala Prosika u samom jezeru već mogu vidjeti morske alge. Također, i salinitet je u tom dijelu jezera višestruko veći nego drugdje, što bi moglo biti štetno za pojedine vrste slatkovodne ribe.

Hrvatske vode odlučuju
Na taj je problem nekoliko puta upozoravao i ravnatelj Parka prirode Vransko jezero Ivica Prtenjača, prema čijem je nalogu izrađena i studija o projektu izgradnje zapornice, odnosno brane koja bi prikupljala vodu za sušne ljetne mjesece.

Cijena zapornice prema idejnom projektu, kako nam je rekao ravnatelj Ivica Prtenjača, iznosila bi stotinjak tisuća eura, možda do milijun kuna. No iz Hrvatskih voda taj projekt, kako nam je neslužbeno rečeno, zasada ipak ne smatraju prioritetnim.

– Hrvatskim vodama naš je idejni projekt predstavljen nedavno, no još nije odobren – rekao nam je Prtenjača koji nije ni potvrdio, ni demantirao neslužbenu informaciju da je projekt izgradnje brane odbijen.

Pevex
ZASUČITE RUKAVE
Proljetni mini make over: Ovog proljeća osvježite izgled svog doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu