Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlatni pir

Jožek je ravnatelja pitao može li se oženiti svojom Magdek

'OLYMPUS DIGITAL CAMERA         '
''
24.01.2011.
u 17:15

Proslavu su im u tajnosti priredila djeca pa je Magdalena sretna što joj od uzbuđenja nisu otkazala koljena

Magdalena i Josip Ban iz Bedekovčine vjenčali su se 21. siječnja 1961. Baš tog datuma željeli su obilježiti i svoj zlatni pir, no i kći Ljiljana i sin Darko bili su tako jako zauzeti da se želja roditelja nikako nije mogla ostvariti. Da je razlog zauzetosti bio poseban, uvjerili su se u nedjelju, kada su im djeca javila da se svečano odjenu jer dolaze po njih.

Šok do šoka

Odveli su ih u restoran, a kada su otvorili vrata, Magdalena i Josip ostali su zatečeni. Dočekali su ih svi njihovi najbliži.

– Da smo sami odlučivali tko će nam biti gost na proslavi, bili bi to upravo ovi ljudi – oduševljena je Magdalena, a oboje supruga doživjelo je šok i kada su njima u čast stigli – mužikaši.

– Prošli me tjedan kći Ljiljana pitala imam li pet litara rakije. Malo mi je to bilo čudno, no dao sam joj. A oni su tu rakiju buteljirali i na svaku butelju stavili našu fotografiju s vjenčanja! – radosno će Josip. Inače, riječ je o poznatom bedekovačkom bračnom paru, o gospođi Magdek, kako je svi zovu, i Jožeku, poznatom mužikašu i nekadašnjem profesoru i ravnatelju Srednje škole u Bedekovčini. No, koliko su poznati, toliko im je u životu bilo i teško.

– S navršenom 21 godinom nisam imao niti jedan razred škole – prisjeća je Josip. Naime, tuberkulozu kostiju, koja je tada bila u rangu današnjega teškog oblika raka, prebolio je pukim slučajem i ostao živ, a zbog svega je u prvi razred osnovne škole krenuo u 21. godini života. Uz rad, i, kako sam ističe, uz punu podršku supruge, završio je srednju školu, zatim je postao inženjer, a poslije i profesor.

Nismo se svadili

– Na prvome polugodištu prvog razreda srednje škole otišao sam kod ravnatelja Delača i pitao ga smijem li se oženiti. Bilo me strah da me ne izbace iz škole – priča nam Josip, a reakciju si možemo svi predočiti. Uz posao, studiranje uz rad, Jožek Ban poznat je i kao harmonikaš.

– Na bajerima sam svirao točno deset godina i bio na oko 450 svadbi – kaže Josip, koji je uza sve to pohađao i satove sviranja i tako završio gotovo cijelu glazbenu školu!

A kako je pola stoljeća uza svog supruga provodila njegova Magdek?

– Ja sam doma čekala. I još danas čekam. On još voli otići i družiti se. Nisam odlazila s njim ni kada je svirao jer on bi svirao, a ja sam morala sjediti i bilo mi je dosadno – priča nam izrazito dobro raspoložena Magdalena.

– A barem se nismo imali vremena svaditi. Nekada bih pitala gdje je tak dugo bio, ali uvijek je baš netko slučajno došao pa nije stigao na vrijeme! Uvijek mi je najvažniji bio dogovor, pa ako se on poštuje, sve je u redu. A ostalo, moraš debelo šutjeti i trpjeti – šali se Magdek, sretna što joj od uzbuđenja koje su im priuštila djeca nisu otkazala koljena.

Komentara 2

JU
jura313
09:48 25.01.2011.

svaka čast...čestitke...:)

DU
Deleted user
02:35 09.02.2011.

Daj boze jos 50 godina !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije