Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Jovanović: Štrajk je nepotreban dok traju pregovori

Sindikalna strana, kaže ministar znanosti, nije jasno naznačila što je predmet spora
28. studenoga 2012. u 13:10 38 komentara 9 prikaza
'03.09.2012.,Karlovac - Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Zeljko Jovanovic u obilasku Gimnazije Bernardina Frankopana za prvi dan skole. Photo:Dominik Grguric/PIXSELL'
Foto: Dominik Grgurić/PIXSELL

Poštujemo pravo sindikata na štrajk iako smatramo da je on u trenutku dok traju pregovori o temeljnom kolektivnom ugovoru nepotreban – poručio je danas ministar Željko Jovanović s konferencije za medije koja je povodom dodjele sredstava Europskog istraživačkog vijeća hrvatskom znanstvenom projektu istraživanja imunologije organizirana u Ministarstvu znanosti. Sindikalna strana, kaže, nije jasno naznačila što je predmet spora te nije dokazala da postoji predmet spora temeljem kojeg se može ići u štrajk.

– Žao mi je što nije došlo do dogovora jer su Vlada i ministarstvo ponudili prijedlog za koji i dalje smatramo da je mogao zadovoljiti sindikalnu stranu – istakao je Jovanović. Dodao je i kako smatra da svako dijete na dan štrajka treba normalno otići u školu jer kako sindikati imaju pravo na štrajk, djeca imaju pravo na nastavu.

– Ravnatelji škola i štrajkaški odbori dužni su osigurati da djeca u školama budu zbrinuta na kvalitetan način – kazao je.

Objasnio je i da se vrijeme provedeno u štrajku ne plaća pa su svi ravnatelji dužni napraviti popis djelatnika koji su u štrajku da bi se osigurala nesmetana isplata plaća onim prosvjetarima koji nisu u štrajku.

– To nisu sankcije, to je zakonska obveza – istakao je Jovanović.

Naglasio je i da će se pregovori sa sindikatima unatoč štrajku nastaviti te da se nada kako će se pronaći rješenje zadovoljavajuće za obje strane. Na pitanje od čega će nastavnici kojima, kada se skinu svi dodaci, ne ostaje prevelika plaća živjeti Jovanović je rekao da je proračun za sljedeću godinu takav kakav jest.

– On je posljedica onoga što su pojeli HDZ-ovi skakavci, a mi u ovakvim okvirima moramo naći najučinkovitije rješenje – poručio je prosvjetarima. Svi prijedlozi Vlade idu u smjeru redovite isplate plaća, očuvanja radnih mjesta i otvaranja novih.

>> Ministarstvo: Imate pravo na štrajk, ali smanjit ćemo vam plaću

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme
 • G59AGRAM:

  Kada obitelj pada u financijske teškoće prvo se roditelji odriču svega pa onda se djeci malo po malo uzima ako nema. U našoj vladi je obrnuto, prvo djeci , a za njih mora biti. Imamo ljude u ministarstvima koji preljevaju ... prikaži još!u šuplje u prazno i uzimaju velike plače, a samo uništavaju i izmišljaju kako bi se čulo za njih. Gospodin Jovanović nema pojma o školstvu kao i prvih 30 ljudi u ministarstvu obrazovanja. Uništavaju kvalitetan kadar i prave se pametni. I njih je netko naučio i to ne cijene. Isto i sa zdravstvom. U kancelarijama HZZO imaju duple plače od medinskih sestri. I još su uvjereni da će dobiti izbore. Sumnjam. Ovo je izdaja nacionalnih interesa i za to treba odgovarati. SRAMOTA

 • Avatar gadogadni
  gadogadni:

  Od čega će živjeti(?)...ma sigurno neće od onoga od čega živi onih 400000 nezaposlenih ili tko zna koliko tisuća onih koji uopće ne dobivaju plaću ... a rade

 • -smijmo se-:

  Meni nikako nije jasno šta pojedinci imaju protiv Račana, čovjek je razoružao teritorijalnu obranu, čovjek je prodavao šta se prodati moglo, čovjek je htio dati Slovencima hrvatski teritorij, jednostavno bio je SUPER, pitajmo se za koga?